Пътят на виното премина и край ВИ „Глушник“

Публикувано на: юни 12, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Днес ви представяме ВИ „Глушник“ и текст за виното, включени в изданието.

Винарска изба Глушник“ ЕООД е регистрирана като малък винопроизводител през 2011 година и осъществява своята дейност в с.Глушник, общ.Сливен. Едно малко селце с много история и традиции и основен поминък лозарство…

Произвеждат се малки серии висококачествени бели и червени вина от сортовете Вионие Ркацители, Червен мискет, Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Пти Вердо и др. от собствени и арендовани лозя. Именно затова пътят на виното започва от първата отрязана лозова пръчка, през многото пролетно-летни обработки на почвата, грижите за всяка лоза и всеки грозд до неговото оптимално узряване, ръчната беритба, последвани от ронкане, мелене, пресоване… Още десетки дни много труд, докато виното стигне до бутилката. А оттам и до ценителите на виното от Глушник, виното от грозде…

 

Вино, произведено с много труд и много любов…

…от лозя, засадени от глушненските каменливи почви….

от гроздове, зрели под жаркото глушненско слънце…

…………..

Хан Крум и виното

Древно българско предание разказва, че, когато Крум пленил велможите на разбития от него аварски хаганат, започнал да ги разпитва какво е довело до унищожение такава силна държава. Много причини били посочени, сред които и кражбата, лъжата и пиянството. Това накарало Крум да предприеме мерки срещу тези пороци. Строгият закон бил въведен веднага – изкоренени били и всички лозя. Всеки, у когото откривали от забранената течност /виното/, бил набиван на кол. Но смелостта на един млад мъж накарала хана да отмени тежката си дума. Бедната вдовица Илая била принудена да отглежда първородния си син в голяма бедност. Лозата, която растяла в двора й, давала ценен плод. Според ханската заповед, тя трябвало да я изкорени. Жената решила, след като така и така ще изгуби растението, поне да запази последните му плодове. Обрала гроздето и го скрила в една делва до огнището, и всеки ден давала от плода на детето си. Минали много дни и един ден Илая с изненада установила, че е направила вино, без да иска. Жесток студ, глад и мор мъчили хората следващата зима. Но вдовицата не се бояла от студа, защото всеки ден момчето й си пийвало от чудодейния еликсир. Хан Крум имал лъвове, които всяка сутрин пускал да се разхождат свободно из улиците на столицата. Но една сутрин едно от животните било намерено мъртво. Хората изтръпнали от страх от предстоящия хански гняв. Крум обещал, че който отиде при хана и си признае за стореното, ще получи голямо възнаграждение. Заедно с това трябвало да успее и да отскубне косъм от брадата на хана. Полакомени от бъдещото възнаграждение, десетина юнаци се престрашили да отидат в двореца, но отнесли по 50 тояги за лъжата си. За голяма изненада на всички, синът на Илая успял да отскубне косъм от посивялата брада на хана. Момчето разказало как е отгледано, благодарение на какво е възмъжало и кое му е дало тази изключителна сила. Накрая ханът го попитал за името му, което било Мавруд. Крум наредил: „Щом тази лозница ти е дала такава смелост, от днес нататък от нея ще се разсаждат новите лозя на държавата. И гроздето, и виното от него ще се наричат Мавруд, за да се помни твоята храброст. Такива юнаци се нужни на българската войска. Казах”.

 

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.