Пътят на виното стигна до Шато „Ветровитите хълмове“

Публикувано на: юни 9, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Днес ви представяме Шато „Ветровитите хълмове“ и текст за виното, включени в изданието.

Шато “Ветровитите хълмове” е разположено на 12 км. западно от Сливен, в непосредствена близост до Сливенски минерални бани. Разполага с масив от 460 декара лозови насаждения от висококачествен френски посадъчен материал от сортовете Мерло, Каберне совиньон, Сира, Мускат, Шардоне, Совиньон блан и Александрийски мускат.

Шато „Ветровитите хълмове“ е разположено в центъра на лозовия масив. Архитектурното излъчване на сградата създава усещане за уют, традиция и стил, зад които се крие едно модерно обзаведено винарско предприятие. В него са създадени условия за прилагане на най-съвременните технологии във винопроизводството.

Шатото е насочило усилията си в производството и предлагането на малки серии висококачествени вина, с които цели да задоволи изискванията и на най-изтънчените ценители на виното. Цикълът на производство обхваща всички технологични операции от началната преработка на гроздето до бутилиране и художествено оформление на готовите вина.

Шато „Ветровитите хълмове“ е ежедневно отворено за посещения. В подземната част на избата, където в дъбови бъчви се формират и стареят вината, е оформена зала за дегустации. В надземната част на избата е разположен открит плувен басейн и ресторант с 50 места и лятна градина със 100 места, от които се открива чудесна панорамна гледка, обхващаща целия район. В хотелската част на Шато „Ветровитите хълмове“ има 11 уютни двойни стаи за двама, където гостите биха могли да прекарат истински релаксиращ уикенд. За посетителите се организира разходка с екскурзовод /технолог винар/ из производствените зали, цеха за бутилиране на вината, избата за съхранението им, атракционната кула и други.

За да отговори на високите изисквания на своите клиенти, Шато „Ветровитите хълмове“ разработва няколко стила вина от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Мавруд.

Първата серия вина са от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Мавруд. Това са вина на възраст от 3 до 12 месеца. Те са типични представители на „новия стил“ във винопроизводството, завладял света през последните години. Вината от тази серия се отличават с жив и искрящ рубинено червен цвят, с интензивен аромат, в който се откроява ароматът на добре узряло грозде с плодови нюанси, характерни за сорта и микрорайона. Вкусът на вината е плътен но мек, добре балансиран и хомогенно запълващ устата. Послевкусът е траен, с усещане за сорта грозде и финеса от прецизно контролираната ферментация.    

Втората серия вина също са от сортовете Каберне совиньон, Мерло и Мавруд. Тези вина се формират в малки дъбови бъчви „Барик“ за период от 6 до 12 месеца, след което доразвиват качествата си в условията на бутилково стареене. Вината се отличават с интензивен червен цвят, в който се улавят леки „керемидени“ нюанси, характерни за старите вина. Букетът от тези вина е богат и завладяващ, в него е добре съчетана плодовостта, идваща от гроздето (зрял плод, череша, вишна, касис, слива) с типичните за висококачествена дъбова дървесина аромати (подправки, карамфил, ванилия, дим и леки препечени тонова). Вкусът на тези вина впечатлява с мекота и благородство, добра дължина и трайни вкусови впечатления с чудесен послевкус.    

Третата серия вина се произвеждат от специално подбрани гроздови зърна, в условията на една прецизно контролирана алкохолна ферментация. Тези вина ще стареят в малки нови дъбови бъчви „Барик“ за период от 12 до 36 месеца, след което ще продължат да доразвиват качествата си в условията на бутилково стареене. Това са вина, с които шато „Ветровитите хълмове“ цели да задоволи изискванията и на най-изтънчените ценители на виното.  

…….

Вино и упойващи билки /Румен Теофилов – ”Всекидневният живот в Тракия през 1-4 в.сл.Хр.”/

Ксенофонт описва един пир, даден от цар Севт II, на който присъствали траки и гърци. Присъстващите били насядали в кръг и тогава слуги донесли двадесетина триножника с подквасен хляб и парчета месо. Пръв царят станал, взел парчета месо и хляб и ги раздал на когото прецени около него. След това същото направили и онези, пред които стояли триножниците.

А когато Диодор описва тракийския владетел Котис, думите му били следните: „Той бил разсъдлив, почтен и съобразителен във война. Бил винаги трезвен и извънредно въздържан, а и най-важното – съвършено чужд на всички пороци у траките, повечето произтичащи от многото пиене на вино”.

Нещо подобно пише и Полибий: „Котис беше забележителен, както по своята осанка, така и по своите военни способности: пък и по характер беше всичко друго, но не и тракиец, беше трезвен и се отличаваше с мек нрав и необикновено благородство”. Помпоний Мела и Солин отбелязват, че някои траки не познавали виното. За сметка на това пък вечер се събирали около огъня и хвърляли семена от някакво диво растение. Излизащият дим ги упойвал. После заспивали дълго край топлата светлина, обсебени от съновидения и халюцинации, без да помръдват. Нещо подобно правели и жителите на остров Тасос, но с билките в алкохола. Теофаст лаконично съобщава: „Самите тасосци правят някакво вино, което причинява сън, и друго вино, което кара пиещите го да заспиват”.

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.