Пътят на виното стигна до ВИ „Домейн Бойар“

Публикувано на: юни 16, 2020

Скъпи приятели, през месеца разгръщаме страниците на изданието на ОДФ-Сливен „Пътят на виното в Сливенския край“. В този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Днес ви представяме ВИ „Домейн Бойар“ и текст за виното, включени в изданието.

„Домейн Бойар“ е основана през 1991 г. едновременно в София и Лондон като първата частна винарска компания в България след промените. „Домейн Бойар“ е сред водещите производители в българската винарска индустрия и в производството на качествени вина с годишен оборот от 23 млн. лв. за 2016 г.

Пазар

В последните 10 години компанията затвърди позициите си на водещ износител на вино, реализиращ продукцията си на 24 пазара, в 4 континента. Традиционно фирмата изнася над 50 % от произведеното за водещите пазари в Европа и Северна Америка. Годишните продажби на „Домейн Бойар“ надхвърлят 6 млн. бутилки вино годишно. Приоритетен пазар за фирмата е Великобритания. С годишни продажби от над 2 милиона бутилки дружеството държи над 90 % от експорта на българско вино на този пазар, където „Домейн Бойар“ работи с най-големите търговски вериги като Tesco, Marks & Spencers, WMM и др. Други важни пазари са Белгия, Холандия, Люксембург, Полша, където “Домейн Бойар” реализира двуцифрени ръстове между 15-30 % за 2017 г. Компанията е много добре представена и в САЩ и Канада. През последните 8 години фирмата значително увеличи дела си на българския пазар, като отчита увеличения интерес на потребителите към нови вкусове, сортове и чуждестранни вина. От 2012 г. „Домейн Бойар” се развива и като голям вносител на известни марки вина и е партньор за България на най-големите световни винени компании като Constellation Brands, Accolade wines, Barton & Guestier и др.

За да предлага все по-интересни и качествени вина, екипът на „Домейн Бойар“ работи с широка палитра от сравнително непознати, но интересни за българския пазар сортове грозде като каладок, марселан, темпранийо, мурведър, гренаш, семийон и др., които много успешно се отглеждат в условията на българския тероар. Това позволява на избата да произвежда уникални вина и блендове от сортове, които другите български производители не предлагат.

Постижения на марката

Традиционно всяка година над 70% от произвежданите от „Домейн Бойар“ вина печелят престижни награди от най-важните международни конкурси, с което компанията има значим принос за утвърждаването на добрия имидж на българското вино в страната и по света. В 26-годишната си история “Домейн Бойар” се наложи като най-награждаваната българска изба, която всяка година печели над 30% от златните и сребърни медали за България. Дружеството притежава богата колекция отличия от най-престижните световни винарски конкурси, както и от най-голямото българско винено състезание – „Винария“.

През 90-те г. вина на „Домейн Бойар” присъстват в листите на най-престижните ресторанти в Лондон. „Домейн Бойар” и “Сините скали” са единствените български вина, класирани в топ 50 на най-продаваните вина в Англия. Вина на компанията всяка година влизат в топ 100 BEST BUY вина на САЩ. „Домейн Бойар” е единствената българска компания със 100% успеваемост на големия винен конкурс DECANTER в Лондон – 6 медала от 6 проби, спечелени през 2017 г. През 2017 г. избите на „Домейн Бойар” – “Сините скали” и “Кортен”, са донесли на България общо 29 медала от 5-те най-престижни международни конкурси. Всички вина на изба “Кортен” са носители на топ отличия от най-престижните международни конкурси, с което избата си спечели прозвището “Златната изба на България”.

Продуктът

В историята на „Домейн Бойар“ се откроява 1999 г., когато компанията построява винарската изба „Сините скали“, разположена в покрайнините на Сливен в близост до природната забележителност „Сините камъни”, откъдето носи своето име. „Домейн Бойар“ съчетава успешно традициите във винарството с най-съвременните технологии и практики. Портфолиото на компанията включва над 200 продукта – от сортови вина за ежедневна консумация до елитни серии и бутикови вина, произведени както от традиционните и популярни сортове грозде, така и от интересни европейски сортове, отгледани в българския тероар, спиртни напитки и внимателно подбрана селекция от вносни вина. Фирмата предлага видове и стилове вина в изключително широка гама, като отличното съотношение между качество и цена е водещ принцип в търговската политика на компанията. Най-силните марки вина на „Домейн Бойар“ са: сортовите вина Domaine Boyar, Bolgare, Frutino, Quantum, Rue Romance, Elements, Boutique Collection, Domaine Boyar Platinum, Solitaire.

Изба „Сините скали“ е една от най-значимите инвестиции в българското винарство и е сред най-модерните и големи винарски технологични бази в Източна и Централна Европа. „Домейн Бойар“ е собственик и на малката изба „Кортен“, известна с методите си на микровинификация и специализирана в производството на най-висок клас бутикови вина.

Съвременно развитие

Технологичната база на “Домейн Бойар” разполага с огромен производствен капацитет и възможности да бутилира вина от цял свят. В последните няколко години компанията създава и развива на външните пазари собствени международни брандове, бутилирани в България, които се предлагат в цяла Европа.

Промоция

„Домейн Бойар” е първата компания, която пуска на българския пазар вина с намалено алкохолно съдържание – Whisper и Frutino, като с това отваря нова пазарна ниша към този тип вина у нас.

Ценности на марката

Поддържането на високо качество и въвеждането на съвременни технологии и иновации са ключови фактори за успеха на „Домейн Бойар“. Разнообразието от съвременни технологии, съчетани с традиционни методи и практики на най-добрите европейски винопроизводители, позволява на „Домейн Бойар“ да предлага вина с постоянно високо качество и стилово разнообразие.

Компанията е изцяло ориентирана към модерното винарство. Нейната мисия е да развива винената култура, създавайки вина, които вдъхновяват за стилен и интересен живот.

Дружеството се гордее със своя екип висококвалифицирани енолози и с една от най-модерните изби в Централна и Източна Европа. Компанията внимателно подбира и селектира само най-доброто грозде от всяка реколта, за да постигне максимално качество на продуктите си.

„Домейн Бойар“ се стреми да произвежда вина и дестилати в богата палитра от стилове, за да достави истинско удоволствие на ценителите. Дружеството вярва, че за създаването на качествени вина са важни няколко неща – страст, любов към виното, професионализъм и добър екип.

Bolgare Mavrud 2016Лек рубинен цвят с топли нюанси на развитие. Аромат със загатната череша, смолисти акценти и приятна еволюция. Леко тяло с меки танини и сочен финал.

Solitare Merlot 2015Богат, наситен цвят и дълбина. Виното показва чаровен бутилков букет с аромат на червени плодове и елегантна барикова зрялост. Вкусът е с добра атака, пълнота, мазнота, хармония, дължина; има апетитна, галеща мекота и топъл финал.

Domaine Boyar Reserve Cabernet Sauvignon Много добре балансирано вино със свеж аромат на къпина и мек, плътен вкус, обогатен с елегантния дъбов тон на бъчвите. Сервира се при температура от 18 градуса.

……………………………….

Жрицата на Дионис /Георги Георгиев/

След като веселият Дионис потеглил със свитата си по света, стигнал до красив град с прекрасни градини. Владетелят на града имал невероятно красива жена, която лекомисленият бог решил да прелъсти. Тя имала гъста тъмночервена коса, пронизващ поглед и буйна кръв, която жадувала за живот и забавления. Дионис бил толкова запленен от нея, че я превърнал в своя върховна жрица и тя тръгнала по света, заедно с него и свитата му. Веднъж спрели в град, управляван от брата на измамения съпруг на жрицата. Хера, ревнивата съпруга на Зевс, се явила в съня на измамения мъж и му казала къде се намират Дионис и жрицата му. Той се отправил към споменатото място и видял двамата да се забавляват. Приближил се и пронизал жена си с кинжал. Яростта на Дионис била страшна. Той вкаменил ревнивия цар и поел в обятията си умиращата жрица. Не можел да й помогне, но можел да я увековечи. Затова заповядал, докато е още жива, да се превърне в растение, което да е буйно и страстно като нея, а сокът от плодовете му да вдъхва веселие и свежест, каквито излъчвала спонтанната им любов. Докато умирала, жрицата се превърнала в лоза. След часове Дионис откъснал плодовете и разбрал, че вкусът им е като на устните на неговата жрица, а цветът им – като косите й. Изцедил сока на плодовете в голям съд, оставил го настрана и наредил траур в чест на мъртвата си жрица. Минали седмици преди богът да отмени траура. На тръгване той и свитата му изпили гроздовия сок. Ферментиралата напитка се разляла по вените им, а те усетили неземно опиянение и се отдали на невиждано веселие. Щом изтрезнели, Дионис откъснал лозовите филизи и ги понесъл със себе си по света, за да научи хората да отглеждат лозови растения и да правят вино.

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.