Пеньо Иванов показва картини, рисувани с… хартия

Публикувано на: март 8, 2018

Изложба-живопис на известния сливенски художник Пеньо Иванов бе открита на 6 март в галерия „Седем”. Въпреки че от години Иванов обича да експериментира в изкуството, тази изложба успя да изненада приятно и приятели, и почитатели. Защото в галерията бяха подредени 12 платна, направени чрез напластяване на различни видове цветна хартия. Изложбата откри собственикът на галерията Дора Куршумова. Пред многобройната публика тя представи талантливия творец и спомена пет от причините за реализирането на изложбата. „Той е един от най-точните художници, с които работим, каза тя. Обича да експериментира с различните стилове, да твори върху стъкло, бутилки, дърво, хартия и т.н. Търсен е от галерии в САЩ, клиенти от цял свят търсят картините му. Освен тези 12 платна тук, той е направил още близо 50 други платна, създадени през последните 3 месеца, които вярвам, че скоро ще видим. И петата причина е тази: преди няколко дни преспи сняг бяха затрупали пътя към галерията. Когато Пеньо сложи плаката за изложбата на вратата на галерията, времето се оправи, а снегът започна да се топи”. След това подари на художника бяло платно и пакет с разноцветни хартии и го предизвика да направи с тях нещо много красиво и стилно за галерията.

Самият Пеньо Иванов, с присъщата си скромност, обясни, че изложбата и картините нямат имена, за да може всеки да открие своите мисли в тях. „Това са картини от наслоени цветни хартии, от различни материи, без боя. Чрез тях предизвиквам въображението ви, надявам се да ви харесат”.

Пеньо Иванов е роден през 1977 г. Завършил е специалност „Рекламна графика” в НХГ „Димитър Добрович” – Сливен през 1996 г., а след това – през 2001 година завършва специалност „Живопис” на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”. Започва да участва в изложби още през 1995 година. Първата му самостоятелна изложба е в Сливен през 1996 година. Следват изяви във Велико Търново, през 1999 година има изложба в Гърция. През 2005 година е поканен от Джон Лукас /меценат и търговец на произведения на изкуството от Атланта, щата Джорджия/ на работна среща заедно с художници от различни националности и общности. Целта е проучване на влиянието на мирогледа на различните автори върху творбите им с оглед на разликите при използваните от тях изразни средства. Нарисуваните картини са обобщени в експозиция, която последователно е показвана в художествени галерии в различни части на Америка. След тази изява Иванов започва да работи активно с няколко известни американски галерии – в Атланта, Флорида, Джорджия и Тенеси. Български галерии във Варна, Пловдив и Бургас активно излагат и продават творбите на сливенския художник. С успех авторът излага и в няколко софийски галерии.

Още от първото издание на Пленера на виното през 2015 г., Пеньо става един от най-активните участници. На първия пленер сътворява серия от влюбени двойки, нарисувани с червено вино, следващата година участва в създаването на арт инсталация върху бъчви и кутии за вино, а в третия пленер прави артистични бутилки, които бързо стават известни чрез участието си в редица благотворителни акции. Най-много от творбите си реализира с маслени бои върху платно, но след рисуването с вино на първия пленер, опитва сполучливо да твори с помощта на кафе и дори…цвекло. В края на 2015 година красивите кончета, нарисувани с вино, кафе и цвекло впечатляват ценителите на творчеството му.

През юли 2016 година в галерия „Седем” Иванов подреди изложба живопис под надслов „Горещо“.

Ето какво сподели художникът минути преди откриването на изложбата.

– Г-н Иванов, тази изложба е по-различна от останалите. Защо избрахте този стил?

– Да, този стил е по-различен от обичайния. Някои го наричат колаж. Но за мен това не е колаж. Аз го определям като живопис с хартия, защото всички картини са направени от наслагването на цветни хартии една върху друга, с различна плътност. Така се получи онази живопис, която търсех. Това беше идеята ми – да създам живопис, но от хартия. Експериментирах с тази нова техника и се получиха тези 12 неща. В платната никъде няма боя, абсолютно всичко, което се вижда, е само и единствено хартия.

– Имате един интересен американски период в живота си. С какво ви промени той?

– Случайно или не, всъщност няма как да е било случайно, защото случайни неща няма, се запознахме с американец, който е ценител и в същото време човек, който търгува с изкуството. И така няколко години работихме с него, ходихме до Америка, целият период беше интересен. Той ми помогна много от гледна точка на това, че правехме всякакви експерименти и разбрахме кое как да правим. В този период направих доста неща. Експериментирах доста през това време. Няма как да забравя времето, в което работех там, видях друг свят и се отдадох на творчество, основно с маслени бои, но в различни жанрове. Направих и натюрморти, и фигури, и абстрактни неща. Най-хубавото беше, че имах абсолютна свобода за творчество.

– Вие сте редовен участник в Пленерите на виното и създавате интересни неща всеки път. В кой от трите пленера досега ви е било най-уютно като творец?

– Абсолютно във всички пленери ми беше много приятно да творя. В началото никой от нас не знае нито тема, нито нещо друго. И после започват да идват идеите, решаваме в каква насока ще вървим. В първия пленер рисувахме с вино, получиха се интересни неща. Вторият пленер също създаде прекрасни неща, но последният пленер бе най-сериозният.

– Тази година предстои четвъртият пленер. Какво бихте искали да нарисувате още от вино или за виното?

– Все още нямам идея върху какво ми се рисува. Като дойде времето, ще се съберем с колегите и ще мислим в каква насока ще тръгнем. Така или иначе всичко пак ще е свързано с виното. И се надявам, че и тази година ще излязат интересни неща.

– След първия пленер на виното започнахте да рисувате и с кафе и цвекло. Само търсенето на нови техники ли ви насочи към това или имаше някаква друга причина?

– И аз не знам как реших да рисувам с кафе и цвекло. Всичко тръгна от виното, а после реших да опитам и други цветове, които да не са от боя. И се получи нещо като екотворчество. Започнах да смесвам кафето и цвеклото на по-късен етап. Получиха се интересни неща. Имам доста платна, на които от вино, кафе и цвекло са нарисувани само животни, но още не съм ги показал. Вярвам, че и този момент ще дойде.

– В края на разговора ни нека се върнем към изложбата ви. Какво казвате чрез платната на хората?

– Казвам това, което всеки вижда и смята, че искам да му кажа. Не искам да ограничавам публиката. Затова изложбата няма заглавие, а картините нямат имена. Исках да покажа това, което съм направил. Беше ми интересно, докато работех. Надявам се всеки да си хареса по нещо.

Изложбата е част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.