По пътя на виното: Танева могила и нейните тайни

Публикувано на: май 26, 2020

Скъпи приятели, продължаваме да ви припомняме интересни факти за нашия регион. Чрез няколко публикации надникваме в изданието „Пътят на виното в Сливенския край“, издание на ОДФ-Сливен. На страниците на този своеобразен пътеводител в света на виното в региона са представени 10 от най-големите и известни винарски изби. Изданието съдържа информация на български и английски език за развитието на всяка винарска изба, представени са и най-известните продукти на всяка марка. Книгата включва и интересни текстове за виното, за видовете съдове за вино, открити от археолозите край Сливен, легенди и древни български предания за напитката на боговете и др.

Представяме ви текст за Танева могила и някои от античните съдове за вино, открити в нея. Текстът е включен в изданието.

 

Танева могила край с.Калояново

„…Вторият гроб в Танева могила/ край село Калояново/ предложи още две изненади с висока стойност. В него е поставена бронзова кана и няколко красиви глинени съда. Дръжката на каната е отделена от тялото и поставена съзнателно във вътрешността на една от глинените кани. Сред керамичните съдове се очерта един, който предизвика колкото изненада, толкова и възторг. Той, както и някои от останалите, е натрошен от разположените над него камъни. Легнал на едната си страна, съдът наподобява тяло на петел. Ляга върху високо конично столче и завършва в другия край с глава на кон. След реставрацията на ритона стана ясно, че дясната ноздра на муцуната на коня е пробита и през нея се е изливала течността, най-вероятно вино. Съдът има предимство пред останалите подобни от метал. „Опашката на петела” се разширява плавно и завършва с отвор-устие, през който е сипвано виното. Широкото столче дава възможност съдът да стои спокойно на едно място. Той може да се напълни до нивото на муцуната. Виното може да се пие или излива при леко наклоняване на тялото напред. Ритонът от Танева могила е един от няколкото керамични, намирани в Тракия. Единствен обаче с тази форма и функция, което го прави уникален. Най-същественото – на челото на коня е моделиран пластичен лабрис /двойна брадва/ – символ на царската власт. Това означава, че конят е царски, а оттам, че и ритонът е собственост на владетел…„

/Описание на някои от античните съдове за вино, открити край Сливен /Георги Китов – „Могили, храмове, гробници”/

 

Припомняме, че през 2018 г. и 2019 г. се проведоха Фестивалите на винарите „Вино и творчество“, организирани от Община Сливен, в партньорство с фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Проведоха се и конкурсите „Вино на народа“, в категории бяло вино, розе и червено вино, а всеки посетител можеше да дегустира различните вина и да гласува за тези, които са му харесали най-много. През 2019 г. наградата „Вино на народа“ получи ВИ „Шато Ботево“ – за бяло и червено вина; а ВИ „Афузов“ – за розе. Наградите за любители-винари отидоха при Румен Плачков – за бяло вино; Боян Пасков – за розе; Явор Плачков – за червено вино.

Днес ви представяме ВИ „Афузов“, включена в изданието „Пътят на виното в Сливенския край“.

ВИ „Афузов“ е създадена през 2014 г., като наследява традициите на сем. Афузови в българското винопроизводство. Избата се намира в с. Калояново, общ. Сливен.

При проектирането и изграждането са използвани най-съвременни технологии и тенденции в световното винопроизводство. Предвидено е избата да се използва като демонстрационен обект за винарски технологии и експериментални приложения на продукти за винопроизводство.

Капацитетът на сезон е 300 000 бутилки вино от най-високо качество. Има помещение с повече от 200 български и френски бъчви.

Всички съдове са оборудвани с автоматичен контрол на температурата и процесите, което дава възможност за постигане на най-високи стандарти за хигиена и добри производствени практики.

Използва се суровина от близките лозови масиви, които дава възможност да се предопределя качеството още при брането на гроздето.

Високите технологии позволяват постигане на по-ниски производствени разходи при запазване на отлично качество. Това е условие за постигане на отлична конкурентоспособност на продуктите на всеки пазар. Автоматизацията улеснява процесите на преработка. Големият опит на специалистите дава възможност за прилагане на енологични техники, водещи до разнообразие от възможности по отношение на крайния продукт и изискванията на пазара.

 

Вината, произведени тук, са с модерен стил, подчертани плодови ефекти, а внимателната работа с дъбова дървесина-бъчви предопределят комплексния характер на луксозните серии продукти.

ВИ „Афузов“ е основен спонсор и организатор на традиционните Пленери на виното, които се провеждат съвместно с фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Винарската изба осигурява части от бъчви и бутилки, върху които рисуват известни сливенски художници. Творбите от пленерите участват в благотворителни търгове с различни каузи.

Със средства от търговете, например, бе закупено оборудване на галерия „Нова“ в НХГ „Димитър Добрович“, бе финансирано създаването на стенопис-графит „Азбука на въображението“ на фасадата на ОУ „Д-р Иван Селимински“, и др.

В следващата ни публикация, свързана с виното, ще ви представим различните серии вина на ВИ „Афузов“.

„Пътят на виното в Сливенския край“ е издание на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.