„Подари си книга за Деня на народните будители”

Публикувано на: ноември 2, 2017

Скъпи приятели, наближава Деня на на народните будители, сигурни сме , че ще подкрепите нашата идея да отбележим празника, чрез книгите и четенето! Ние от Обществен дарителски фонд слагаме начало на кампанията „Подари си книга за Деня на народните будители” Възползвайте се от нашето чудесно предложение в седмицата посветена на народните будители. В периода от 1 до 7 ноември може да закупите книга по избор и ще получите подарък втора книга избрана от нас!

Ето и нашата селекция от книги, с които да отпразнувате Деня на будителите:

„Сливенски тайни – знайни и незнайни” Цена: 7,90 лв.

„22 отговора на въпроса: Защо Сливен?” Цена: 7,90 лв.

„Спомените на сливенския Балкан” Цена: 7,90 лв.

„Тайните на Сливен, разкрити от Свилен и Орльо с помощта на машината на времето” Цена: 7,90 лв.

„55 легенди от сливенския Балкан” Цена: 7,90 лв.

„Неочаквани гости на Синята планина” Цена: 7,90 лв.

„Самодивите от Синия вир – 25 страховити истории за змейове и самодиви, шетали из сливенския Балкан” Цена: 7,90 лв.

„Чудните килими от Котленско” Цена: 10 лв.

Wonderful carpets from Kotel Цена: 7,90 лв.

„Светът на войводата” Цена: 10 лв.

„Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан” Цена: 7,90 лв.

„Най-ръкоделният град Сливен” /книга-албум/ Цена: 20 лв

„Моят Левски е…” Цена: 4,80 лв.

„Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” Цена: 7,90 лв.

„Пътешествието на вълнената нишка” Цена: 7,90 лв.

„На гости в Жеравна – Жеравненски къщи с вековна история”Цена: 3,60 лв.

„На гости в Жеравна – вкусни гозби от Котленския край” Цена: 7,90 лв.

„Разходка в Жеравна – чешмите на Жеравна” Цена: 5 лв.

„Забраждането на българката – Кога и колко, или как в миналото балканджиите са знаели точно кога яко да работят, кога още по-яко да празнуват и как точно да си правят сметката?” Цена: 3,70 лв.

„Медвен – стъпка по стъпка” Цена: 7,90 лв.

Всички книги от кампанията „Подари си книга за Деня на народните будители”, може да закупите от следните обекти:
Галерия Седем, която се намира гр. Сливен, ул. „Ген. Столипин“26 (м/у НАП и пл. В. Левски).,
или да поръчате онлайн на odf.sliven@gmail.com /както и заявка на фейсбук страницата на лично съобщение/.

Промоцията важи до изчерпване на количествата!

Очакваме Ви!

 

КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДЛАГАНИТЕ КНИГИ


„На гости в Жеравна – Жеравненски къщи с вековна история”

Автор: Дора Куршумова

Издадена: 2015 година

Формат: 64/44

Цена: 3,60 лв.

„Жеравненски къщи с вековна история” е карта-пътеводител, част от поредицата „На гости в Жеравна”. Ако искате да научите кои са двувековните къщи-свидетели на живота и творчеството на бележития писател Йордан Йовков, ако се чудите къде да отпочинете от напрегнатото ежедневие и да си припомните незабравимия вкус на бабините гозби, ако искате да се върнете назад във времето и да попаднете в старопланинските легенди на Жеравна – вижте картата-пътеводител. На нея са изобразени 24 от най-емблематичните къщи в китното планинско село, като родната къща на Йордан Йовков, къщата на Индже, кафенето на Димчо Кехая, Продановата къща, Патаманската къща, къщата на Руси Чорбаджи, къщата на Сава Филаретов, къщата на Хаджи Драган, къщата на Стефан Цоцкин, Милен Продановата къща и др. Представени са и Старата фурна, църквата „Св. Николай Чудотровец”, църковното кафене, Взаимното училище и др. Част от къщите на картата са обозначени с черно кръгче, тъй като са свързани с живота и творчеството на Йовков. Включени са и хотелски комплекс „Старо бърдо”, къща за гости „Йовина къща”, къща за гости „Полъх от миналото” и др.

„На гости в Жеравна – вкусни гозби от Котленския край”

Съставител: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 58

Формат: 23,5/15,5

Издадена: 2010 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата разказва за традиционната храна в Жеравна, за начините на приготвяне на гозби от месо и зеленчуци, за консервирането на зимнина, за характерните за селото ястия като кучкус, триеница, тиганици и др. Основата на книгата са пълните рецепти за автентични жеравненски ястия, разделени в подтеми „Нещо за пиене”, „Тестени храни”, „Салати по нашенски”, „Супи и чорби”, „Постни гозби”, „Гозби с месо”, „Сладкиши”, „Зимнина”. От страниците ще научите как да направите, например, кафе от жълъди, салата „Криворазбраната молитва”, супа „Сиромашки мръвки”, тас кебап „Хайдушка невеста”, злобен петел под връшник, риба „Добра свекърва”, лелина халва с ориз, и много други.

„Разходка в Жеравна – чешмите на Жеравна”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 35

Формат: 16/16

Издадена: 2010 година

Цена: 5 лв.

Книгата е от две части: „Разходка в Жеравна” и „Чешмите на Жеравна”. Първата част повежда читателя по каменните улици на китното планинско село и му представя чрез текст и снимки емблематичните сгради на Жеравна. „Чешмите на Жеравна” разказва за стария български обичай заможните хора да строят каменни чешми. А жеравненските чешми са едни от най-живописните. В книгата са разказани историите на Черковната чешма, чешмите „Ромка”, „Кринча”, „Старча”, „Маринча”, „Средселската” и др., придружени със снимки. Страниците разказват и за традицията да се носи вода от чешмите, за съдовете за вода, за мястото в къщите, където се е съхранявала водата и други любопитни истории, които връщат читателя в миналото на Жеравна.

„Забраждането на българката – Кога и колко, или как в миналото балканджиите са знаели точно кога яко да работят, кога още по-яко да празнуват и как точно да си правят сметката?”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 36

Формат: 16/16

Издадена: 2010 година

Цена: 3,70 лв.

Книгата има две части: „Забраждането на българката” и „Кога и колко, или как в миналото балканджиите са знаели точно кога яко да работят, кога още по-яко да празнуват и през всичкото това време точно да си правят сметката?”. Първата част проследява забраждането при българката според възрастовата и регионална специфика. Проследени са различните видове забраждане в българските народни носии в различните краища на страната. Книгата съдържа много илюстрации на Дора Куршумова. Втората част „Кога и колко, или как в миналото балканджиите са знаели точно кога яко да работят, кога още по-яко да празнуват и през всичкото това време точно да си правят сметката?” проследява сезонните стопански дейности според народната традиция, християнските вярвания, които са в основата на народния календар, обяснява как народът е обозначавал времето. Дадено е описание на рабошните календари, с които хората отмервали дните, както и на овчарския четолен циферблат, с помощта на който хората в старите времена са водели сметките си. Страниците разказват и за това как балканджиите са отбелязвали народните празници. Книгата съдържа илюстрации на Дора Куршумова.

„22 отговора на въпроса: Защо Сливен?”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 98

Формат: 16/23,5

Издадена: 2014 година

Цена: 7,90 лв.

Книга, посветена на славния и неповторим град Сливен. Страниците ни връщат в неповторимото минало и разказват легенди за прелестите на града, Стария бряст, Сливенския Балкан, Карандилската вода, Халката, орлите и тяхното Французко кафене, старата часовникова кула и много други. Увлекателно са разказани историите на Света гора Сливенска и Сливенските минерални бани, за пушкарството и старите занаяти, за розовите градини край Сливен и розобера, за посрещането на празниците, за огненото сливенско вино. Тематичните илюстрации в книгата са дело на автора Дора Куршумова.

„Спомените на сливенския Балкан”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 96

Формат: 16/23,5

Издадена: 2014 г.

Цена: 7,90 лв.

Книгата е вълнуващо пътешествие назад във времето, създадено за децата на Сливен. В нея са включени истории, в които личат стъпките на траките и боговете, описани са исторически събития в Сливен и околността, случки от миналото на селищата в подножието на сливенския Балкан. Има и предания от времето на османското владичество, спомени за славни хайдути и нашенски истории, предавани от уста на уста. Илюстрациите в книгата са на автора Дора Куршумова.

„Тайните на Сливен, разкрити от Свилен и Орльо с помощта на машината на времето”

Автори: Дора Куршумова, Яна Коларова-Златева, Росен Узунов

Корица: Мека

Страници: 108

Формат: 16/24

Издадена: 2016 г.

Цена: 7,90 лв.

Изключително увлекателна книга за деца, която се чете на един дъх. Главни герои са малкият Свилен и неговият приятел орелът Орльо. С помощта на машината на времето двамата се разхождат из легендите от различни времена и се запознават с техните герои, подвизавали се из дебрите на сливенския Балкан. От разговорите между двамата герои читателят научава и интересни факти за места и личности, свързани с миналото на Сливен, легенди за самодиви, истории за хайдути и още много други любопитни неща. Илюстрациите в книгата са дело на 28 деца от Сливен на възраст между 6 и 15 години, участвали в конкурса за комикси по време на инициативата „Сливенско слънчево лято”.

„55 легенди от сливенския Балкан”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 88

Формат: 16/23,5

Издадена: 2011 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата съдържа най-интересните легенди за Сливен и неговото минало. Тук са преданията за потопа и спасените животни, за царството на орлите, за Архангела и боговете, дошли на гости в сливенската планина. В отделна глава са събрани легендите за самодиви, орисници, змейове и змеици, живяли по нашите места. Внимание е отделено и на подвизите на Крали Марко из околностите на Сливен. От страниците ще научите и легендите за Халката, Хисалръка, Градището, връх Българка, Орловия извор, връх Вида, пеперудения извор и много други. Илюстрациите в книгата са дело на автора Дора Куршумова.

„Неочаквани гости на Синята планина”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 96

Формат: 16/24

Издадена: 2014 година

Цена: 7,90 лв.

Книга, която надниква в приказния свят на легендите и разказва за митичните същества, шетали из Синята планина. Страниците са събрали най-интересните истории за самодиви, страховити змейове, красиви змеици, русалки, мамници, орисници, страховити вампири и чуми. Ще научите древните тайни на билкарите, ще влезете в тайния град на самодивите, ще прочетете за заклинанията, с които магьосниците са обирали плодородието на нивите, кошерите и стадата. Илюстрациите в книгата са на автора Дора Куршумова.

„Самодивите от Синия вир – 25 страховити истории за змейове и самодиви, шетали из сливенския Балкан”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 56

Формат: 16/23,5

Издадена: 2012 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата разкрива по уникален начин прелестите на сливенския Балкан и предлага на читателя вълнуващи срещи със страховити герои. Змейовете – добри или лоши, са намирали убежище в тайнствените пещери, скътани в пазвите на планината. Кръшните самодиви са оставили следи от лудите си хора по многобройните самодивски хорища около Сливен, Жеравна и Медвен. Безброй овчари с медните си кавали са прославяли природната хубост. Удивителни русалки са се наслаждавали на бистрите реки и на синевата на планинските вирове. От уста на уста се носят легенди за лековити билки, някои от които могат да се открият само в сливенската планина. В книгата ще откриете древните тайни на билкарките – как се правят будодейни отвари, които могат да направят човек невидим или да го предпазят от злини. Ще научите как в миналото магьосници са обирали със заклинания плодородието на нивите, кошерите и стадата. Ще надникнете в тайнствения свят на самодивите. Ще влезете в света на чудесата от бабините приказки, ще се срещнете с митични същества, шетали из сливенския Балкан. Илюстрациите в книгата са на авторката и са част от поредиците „Пъстри сенки”, „Хубостта на делника”, „Цветни сънища”.

„Чудните килими от Котленско”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 108

Формат: 16/24

Издадена: 2017 година

Цена: 10 лв.

Една книга, събрала неповторимата красота на уникалните котленски килими и тяхната история. От нея ще научите как вълнената нишка и народната песен създават шарения котленски килим, какви са магическите тайни на шарките, как многообразието от природни багри живее в килимите от Котленско. Ще научите всичко за килимарския стан, за ежедневието на чевръстите тъкачки, за обичаите на килимарките. Особено интересни са двете глави, посветени на видовете котленски килими: „Котленските мотиви-юрнеци” и „Котленският килим-постелка за празник”. От книгата ще научите много и за килимарството в Жеравна, за моминския живот, вплетен в пухкавите нишки, и за живота на килимарките, втъкан в шарени килими с песен. Една от главите в книгата разказва как се учи килимарският занаят. Фотографиите в книгата са на Николай Куршумов и Росица Димитрова.

Wonderful carpets from Kotel

Автор: Дора Куршумова

Превод: Катя Тенева

Корица: Мека

Страници: 44

Формат: 16/24,5

Издадена: 2017 година

Цена: 7,90 лв.

Издание на английски език на „Чудните килими от Котленско”. Книгата съдържа седем глави: „Килимарският стан”, „Чевръстите тъкачки”, „Обичаите на килимарките”, „Котленските мотиви – юрнеци”, „Котленският килим – постелка за празник”, „Как се учи килимарският занаят?” и „Килимарството в Жеравна”. Фотографиите н книгата са на Николай Куршумов и Росица Димитрова.

Комплект за оцветяване „Чудното килимче”

Автор на моделите: Димитър Михалев

Автор на текста: Дора Куршумова

Формат: 21/29,5

Издаден: 2017 година

Цена: 10 лв.

Комплектът съдържа 18 цветни картички с изображения на котленски килими и 18 черно-бели модела за оцветяване. Той е допълнение към книгата „Чудните килими от Котленско”. Текстовете разкриват значението на всяко изображение върху килимите и дават информация за конкретните поводи и празници, на които са се застилали в домовете.

„Медвен – стъпка по стъпка”

Автор: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 70

Формат: 16/23,5

Издадена: 2012 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата проследява миналото и настоящето на китното планинско селце Медвен. В началото е обяснено откъде идва името на селото, включени са бележките на известни пътешественици, посетили Медвен, има подробна информация за заселването и застрояването на селото. Много от страниците са посветени на медвенските къщи и дворове, на облеклото в селото, на храната и поминъка, на климата. Отделни глави разказват за църквата „Св. Великомъченица Марина”, за Захарий Стоянов и родната му къща, за местностите в Медвенското землище, за Медвенските крепости, стари пътища и проходи, за пещерите в околностите на селото, за Синия вир. Последната глава представя различни къщи за гости и хотели, еко селище „Синият вир”, магазин за сувенири, които биха били полезни на всеки пътешественик, решил да посети красивото планинско село.

„Светът на войводата”

Съставители: Дора Куршумова и Николай Бъчваров

Корица: Мека

Страници: 108

Формат: 16/24,5

Издадена: 2017 година

Цена: 10 лв.

Книга без аналог в България, посветена на войводите, хайдушките чети и тежкия им живот в името на свободата. Подходяща е както за деца, така и за възрастни, които искат да научат всичко за хайдушкия живот. Книгата има 36 глави, които разказват за ролята и задълженията на войводата в хайдушката чета, избора на войвода, клетвата на войводата, дружината, знамето, главните помощници на войводата, хайдушкия закон, хайдушката клетва, задълженията на дружината. Специално място в книгата е отделено на провиненията и наказанията, които справедливият войвода е налагал, на чертите от характера на хайдутина, на поддържането на българския дух и подготовката на бъдещите защитници на народа. Описани са различните обучения за поддържане на сила и ловкост, тактическите умения и хитрости при битки с поробителите, хайдушката бдителност. Показана е ролята на планината и сливенския Балкат като средище на сборища и убежища на хайдутите. Даден е отговор на въпроса защо дружините се борят срещу турското робство. Отделни глави от книгата са посветени на непобедимите войводи, на магическите сили на войводите, на войводата-хазнатар и на цената на хайдушкия подвиг. Описана е ролята на българските манастири в подкрепа на хайдутите и на народните ятаци. Книгата разказва и за времето за хайдутуване и презимуването на дружините. Специални глави са посветени на облеклото и другите необходими за хайдутите предмети, на оръжията и принадлежностите към тях, на храната, на лекуването на рани и болести, на подслоните и огъня. Отделено е внимание и на звездното небе и знаците от природата за намиране на вярната посока, предсказването на времето, хайдушките знаци. Последните две глави описват как народът е викал на помощ своите закрилници и как е изразявал своята благодарност чрез песните. В края на книгата е публикувана клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Илюстрациите в книгата са дело на Йордана Кунчева.

„Именник на войводите и байрактарите, родени в Сливенския край и водили чети в сливенския Балкан”

Съставители: Дора Куршумова и Николай Бъчваров

Корица: Мека

Страници: 92

Формат: 16/24,5

Издадена: 2017 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата съдържа имената на войводите и байрактарите, които са родени в Сливенско, и които са водили чети из сливенския Балкан. Към много от описанията са приложени и народни песни, посветени на съответните хайдути. „Именникът” включва и списък с населените места в Сливенския край, които са оставили следи като родни места на войводи и хайдути. Отделено е внимание на хайдушките сборища и пещерите, които са били хайдушки убежища. Описани са и приблизителните разстояния в часове, изминавани пеша от четите, от малки населени места до Сливен, и още много любопитни неща за славните хайдушки дружини. Илюстрациите към книгата са на Йордана Кунчева.

„Най-ръкоделният град Сливен” /книга-албум/

Автор: Димка Илиева

Корица: Твърда, луксозна

Страници: 112

Формат: 20/27,5

Издадена: 2016 година

Цена: 25 лева

В книгата-албум „Най-ръкоделният град Сливен” са представени онези знакови занаяти в Сливен, които в най-пълна степен могат да бъдат илюстрирани чрез запазените във фондовете на музея движими културни паметници. Светът на отделните браншове е показан такъв, какъвто го е формирала величавата Възрожденска епоха, в която художествена форма, детайли и цветове се отличават с една мъжествена строгост и овладяност, вплетени са в органично единство. Авторката съзнателно избягва изясняването на въпросите, свързани със семантиката на отделните мотиви и елементи, тъй като в различните периоди те имат различен смисъл и значение. Езикът е достъпен и увлекателен, изчистен максимално от чуждици и наукообразни клишета, а отчитайки епохата, турцизмите са използвани умерено и веднага след това са превеждани в скоби, което е безспорно предимство. Книгата има за цел да популяризира съхраненото културно наследство, да помогне на читателите да се запознаят с неговите особености, както и да надникнат в тайния и загадъчен свят на старите занаятчийски работилници, за да го опознаят по-добре. Вниквайки по-дълбоко в него, те неминуемо ще стигнат до извода, че със своя трудов стоицизъм и ежедневна физическа саможертва, редовите майстори от всички гилдии изграждат духовния ръст на града. Отделни глави от книгата са посветени на текстилното производство, оръжепроизводството, медникарството, златарството, грънчарството, иконостастната дърворезба, пастирската дърворезба и на патронните празници на занаятчийските сдружения в Сливен. Книгата съдържа и цветни снимки, свързани с различните занаяти.Издадена е с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

„Моят Левски е…”

Корица: Мека

Страници: 36

Формат: 16/24

Издадена: 2017 година

Цена: 4,80 лв.

Книгата е издадена по проект „Моят Левски е…”, спечелен от клуб „Млади възрожденци” при ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”-Сливен, и финансиран от Младежка банка-Сливен. Регионалният ученически конкурс за есе, кратък разказ, стихотворение и рисунка на тема „Моят Левски е…” бе посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола. В него участваха ученици от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов”-Сливен, ПХГ „Дамян Дамянов”-Сливен, СУ „Христо Ботев”-Нова Загора и ОУ „Св. Паисий Хилендарски”- с. Стоил войвода, общ. Нова Загора. Книгата съдържа 14 есета и стихотворения, рисунки и снимки на отличени участници в конкурса. На страниците са публикувани и спомени за Левски на Панайот Хитов и Захарий Стоянов, части от книгата „Васил Левски” на проф. Николай Генчев, както и стихове на Иван Вазов и Дамян Дамянов.

„Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”

Автор: Дора Куршумова

Илюстрации: Дора Куршумова

Корица: Мека

Страници: 92

Формат: 16/24

Издадена: 2017 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата съдържа 28 увлекателни приказки, разделени в 4 глави: „Господюви приказки”, „Царюви приказки”, „Хорски приказки” и „Приказки за страховити гостенки”. Всички приказки в книгата са свързани тематично с килимарския занаят. Само главните герои са различни. Дали ще са Господ или Христос, царският син или самият цар, най-добрата предачка или хитрата невеста, самодивите, вещиците или орисниците, всички те са част от онзи вечен занаят, чрез който се създават красивите килими, без които животът е невъзможен.

„Пътешествието на вълнената нишка”

Автор: Дора Куршумова

Фотографии: Николай Куршумов, Росица Димитрова

Корица: Мека

Страници: 64

Формат: 16/24,5

Издадена: 2017 година

Цена: 7,90 лв.

Книгата представя по оригинален начин срещата на 9-годишната внучка на авторката със старите занаяти и предметите, които са използвали в миналото тъкачките и килимарките. Пътешествието на вълнената нишка – от обикновените овчи косъмчета до срещата й с тъкачния стан, е пресъздадено под формата на интересни приказки, разказани от баба на внучка. Книгата съдържа информация и за предметите за предене и тъкане като хурка, вретено, мотовилка, дарак, къделя и др., гатанки и пословици, свързани с тях, любопитни факти за магичните сили на вретеното, дарака и стана. От правилата на предачките и тъкачките, включени в неписан правилник, предаван от поколение на поколение, читателят научава в кои дни от седмицата не е трябвало да се пипа вълна, от какво дърво е трябвало да бъде направена хурката, на кои празници не се е предяло, защо не е трябвало да се върти празен чекрък, в коя посока се е затъкавало платното, как са погребвали известните тъкачки и още много интересни факти.

„Сливенски тайни – знайни и незнайни”

Съставител: Владимир Белов

Илюстратори: Димитър Михалев – корица и герой; Виктория Новакова – пейзажи

Корица: Мека

Страници: 80

Формат: 16/24

Издадена: 2017 година

Цена: 7,90 лв.

Интересна книга за деца, събрала информация и любопитни факти за близо 60 емблематични сливенски сгради със собствена история. Пътеводителят „Сливенски тайни – знайни и незнайни“ съдържа информация за културно-историческите и архитектурни обекти в града и по интересен и забавен начин дава представа за архитектурната история на Сливен. Акцент в книгата са „клюкините“ за всеки обект, както и приложените към книгата графики за оцветяване. В книгата са представени градът и неговите махали, Старият бряст, старият градски часовник, текстилната фабрика на Добри Желязков, църкви, стари фамилни къщи, Сливенските минерални бани и много други.

Комплект за оцветяване „Сръчността на българката”

Автор: Йордана Кунчева

Формат: 21/29,5

Издаден: 2016 година

Цена: 5 лв.

Комплектът съдържа 24 модела на женски народни носии от Сливенския край. На страниците са разположени черно-бели модели за оцветяване на ежедневни, празнични, невестински, сватбени, лазарски и др. носии от селата Бяла, Биково, Чокоба, Глушник, Пъдарево, Крушаре, Панаретовци и др. Цветните модели на носиите са изобразени на двете корици на книгата. На всяка страница има и текстове, които разказват подробно за частите на женската народна носия.

Комплект за оцветяване „Хубостта на българката”

Автор: Йордана Кунчева

Формат: 23/32,5

Издаден: 2016 година

Цена: 10 лв.

Специален комплект за оцветяване, съдържащ контурни рисунки и 24 цветни картички, на които са изобразени носии от Сливенския край. Комплектът представя облеклото на българката във всички етапи от живота й, затова има моминска носия, лазарска носия, ежедневно облекло, сватбена носия, празнична носия, невестинска носия и др. „Хубостта на българката” е направен въз основа на издадената книга „Сръчността на българката“, която също съдържа 24 носии от Сливенския край. Комплектът е предназначен предимно за деца. Подходящ е за работа с големи групи деца в детски градини и училища, както и за провеждането на творчески работилници /уъркшопи/ с деца.

Комплект за оцветяване „Хайдушки времена – облекло и оръжие на четите от сливенския Балкан”

Автор: Йордана Кунчева

Формат: 21/29,5

Издаден: 2016 година

Цена: 5 лв.

Комплектът съдържа 14 модела за оцветяване: 5 модела на мъжко хайдушко облекло и един модел на женски хайдушки костюм, както и модели на различни хайдушки оръжия. Един от моделите за оцветяване е на знамето на четата на Стефан Караджа. Към всеки модел за оцветяване има и текстове, които дават повече информация за частите на хайдушкия и войводския костюм, за водивете оръжия и др. В началото на комплекта е публикувана клетвата на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Полет към Кушбунар – игра за смелчаци

Създател: фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Издадена: 2017 година

Размери на картата: 64,5/44,5

Размери на кутията: 32,5/24

Размери на плика: 23/32,5

Цена: 10 лв. – в кутия; 7,90 лв. – в хартиен плик

Образователна детска игра, която запознава малките по интересен и забавен начин със забележителностите на Природен парк „Сините камъни”, различни скални образувания и представители на флората и фауната, характерни за района. Играта съдържа голяма игрална карта, зарче, пет цветни пионки, пет карти с маршрути, указания, детелинки. В нея могат да участват от 2 до 5 души. Всеки участник изтегля една от петте карти-маршрути. Това са пет действителни маршрута, по които може да се стигне до Кушбунар, а по тях са отбелязани природни забележителности и феномени в Природен парк „Сините камъни”. Червеният маршрут започва от пътя към Сотиря, жълтият маршрут – от долна лифтена станция, зеленият – от Змееви дупки, синият от Хайдушката пътека, а оранжевият – от Моллова кория. В зависимост от цвета на картата-маршрут всеки играч получава и картонено орле и по пет детелнки. След хвърляне на зара по веднъж от всеки играч, започва този, който е хвърлил най-голямото чилсо. Играчите се редуват при последващо хвърляне на зара. Играта започва този, който хвърли шестица. Той застава на изходна позиция и хвърля отново зара, за да започне играта. Играта се печели от този, който стигне пръв до Кушбунар. В картите на различните маршрути има и интересни условия за преминаване напред в ходовете. Например, да се изпее първия куплет на песните „Вятър ечи”, „Когато бях овчарче”, „Стани, стани, юнак балкански”, „Хубава си, моя горо”, да се изрецитира първия куплет на стихотворението „Аз съм българче” и др.

„Сливен: Указател на пътешественика”

Автор: „Люти чушки” ООД

Фотографии: Николай Куршумов

Формат:21,5/12

Страници: 50

Издаден: 2011 година

Цена: 7,90 лв.

Изключително полезен пътеводител за всеки пътешественик, посетил Сливен. Книгата има приложени карти на града и на Природен парк „Сините камъни”, по които всеки може да се ориентира за забележителностите на Сливен и за местностите и интересните места в Природния парк. Освен интересна информация за историята на Сливен, пътеводителят описва в текст и снимки туристическите ресурси на Сливен като ПП „Сините камъни”, Карандила, крепостта Туида, резерват „Кутелка”, местността Мочурите, Сини вир, Долапите, Хайдушката пътека, Кушбунар, Селището, останките от манастира „Свети Спас”, Тодоровото аязмо, Моллова кория, местността Абланово, Пътеката на здравето, местността Каракютюк, местността Даулите, въжената линия, село Ичера, Сливенски минерални бани и др. Специална глава в книгата е отделена на символите на Сливен: паметника на Хаджи Димитър, Старият бряст, сградата на Община Сливен, паметникът на 7 конен полк „Орлето”, Халката, Сливенският градски часовник. Друга глава описва в текст и снимки църквите в Сливен. Особено внимание е отделено и на културните институции в града като Драматичен театър, Куклен театър, Художествена галерия, Регионална библиотека, Исторически музей, Къща на сливенския бит, Къща-музей „Хаджи Димитър”, Симфоничен оркестър, Ансамбъл за народни песни и танци, Национална художествена гимназия и др. Дадена е информация и за културните събития и фестивали в града, както и за най-посещаваните хотели и хотелски комплекси в града.