Помощното училище благодари на ОДФ за подкрепата през учебната година

Публикувано на: юни 15, 2017

Помощното училище благодари на ОДФ за подкрепата през учебната година

Заключително тържество по случай приключването на учебната година се проведе на 15 юни в Помощно училище „Власаки Шуманов”. Официални гости на събитието бяха представители на фондация „Обществен дарителски фонд”-Сливен. През годината Фондът подпомогна дейността на училището с няколко инициативи, затова и представителите му бяха посрещнати като скъпи гости. Най-значимата реализирана инициатива бе оборудването на кабинет по кинезитерапия. За целта през ноември 2016 г. Фондът, с подкрепата на Глобалния фонд за общностни фондации /GFCF/ организира благотворителна вечер-базар, на която бяха събрани нужните 2200 лв. За оборудването на кабинета. Самият кабинет бе открит тази година по Великден, а в него има уреди за усъвършенстване на общата и фината моторика на крайниците, уреди, които да приучат децата как да пазят равновесие и как да се изкачват по стълби, велоергометър, конструктори, занимателни игри и др.

Директорът на Помощно училище „Власаки Шуманов” Мариана Тенева за пореден път изрази своята благодарност за помощта на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. „Изключително сме благодарни на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, каза Тенева. В тяхно лице през учебната година намерихме не само приятели, но и съмишленици и хора, които ни помогнаха толкова много. В условията на делегиран бюджет ние нямахме възможност да открием кабинет по кинезитерапия, който е изключително важен, и който, в съвременните условия на новия закон, ще осигурява възможности за кинезитерапия и на деца с двигателни проблеми от образователните училища. Ние, като център, ще можем да осигуряваме този вид допълнителна подкрепа. Този кабинет е много важен и се радваме, че в лицето на Фонда намерихме хора, които ни повярваха, харесаха нашата идея и през цялото време ни помагаха. Начинът, по който се реализира всичко това, бе не само интересен, но и много ползотворен. Ползата от това, което направихме заедно, не може да се купи с пари. Тук направихме творчески ателиета, а от Фонда ни осигуриха не само художници, които да ни учат как да рисуваме коприна и др. и да ни накарат сами да си повярваме, че можем да се справим с предизвикателствата, но и материали. Хубавото беше, че в ателиетата участваха и майки на наши деца, част от учителите, в тази нова среда разбрахме, че можем да правим нещо различно, което досега не бяхме правили. В крайна сметка се получи един резултат, който в контекста на наредбата за приобщаващо образование няма как да се купи с пари – една сплотена училищна общност, хора, които продължават да си вярват и да знаят, че могат да разчитат един на друг. През годината няколко пъти изработвахме пана от текстил в тези творчески работилници, а част от паната бяха изложени на благотворителната вечер, по време на която събрахме нужните средства за оборудване на кабинета по кинезитерапия. В последната творческа работилница участваха 10 деца, които изработиха много красиви текстилни пана”.

За заключителното тържество децата от училището бяха подготвили интересна програма: момчетата от вокална група „Звънче” поздравиха присъстващите с китка народни песни, а други деца рецитираха стихотворения.

Акцент в програмата бе пиеса, в която участваха младите актриси Сияна Начева и Йоана Баджева, и възпитаниците на Помощното училище Веселин и Станка. Четиримата представиха интересна сценка за приключенията на бяло и черно зайче. В ролята на зайчетата влязоха Сияна и Йоана, а децата от училището, облечени в народни носии, имаха важната задача да прочетат през всички цялата приказка за двете зайчета. Интересната пиеса бе създадена по проекта „Нашата история”, реализиран с подкрепата на Глобален фонд за общностни фондации, а четиримата актьори са репетирали усилено преди представянето й пред публиката.

В края на програмата деца и преподаватели се хванаха на две кръшни народни хора.

За всички деца, участвали в творческите работилници за изработка на текстилни пана по проекта към Глобалния фонд – „Развитие чрез творчество на деца от Помощно училище „Власаки Шуманов”, фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” бе подготвила изненади. Всяко дете получи красива грамота за постигнатите високи успехи, както и книжка за оцветяване с рисунки на мъжки и женски народни носии, изработени от Фонда.

Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 40 малки проекта в обществена полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.