Представиха книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди”

Публикувано на: ноември 25, 2019
 

Продължава инициативата „Месец на Йовков”, по проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна” на фондация „Крайница”. На 22 ноември в къща „Миркович” пред читалищни дейци от общината бе представена книгата „Местата и героите от „Старопланински легенди” на Дора Куршумова.

Събитието започна с прочит на разказа „Юнашки глави”, представен от Василена Маринова.

Дора Куршумова разказа как е възникнала идеята за написването на книгата, защо се е спряла на сборника „Старопланински легенди”, на какви интересни легенди е попаднала по време на работата си върху книгата и др.

Книгата включва описания на местата и героите от различните разкази в сборника, откъси от разказите, интересен анализ за Йовков и неговите „Старопланински легенди”.

В къща „Миркович” на 8 ноември бе подредена част от експозицията „Мигове от „Старопланински легенди” на Дора Куршумова. Всички картини от мащабната изложба са включени в новата книга на авторката.

Инициативата ”Месец на Йовков” включва изложби, прожекции на драматизации по Йовков, верижни литературни четения, творчески работилници и др.

Проектът „По стъпките на Йовков в Жеравна” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Насочен е към деца, младежи и възрастни хора. Целите на проекта са свързани с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. Проектът включва литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.