Предстои Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” 2015

Публикувано на: април 19, 2015

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” 2015

На 23 април 2015 г. от 18 часа в зала Май на община Сливен ще се проведе Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2015“ организиран от Обществен дарителски фонд Сливен.

Местни неправителствени организации и клубове, работещи в сферата на образованието, културата, изкуството и гражданското участие ще представят пред дарители своите иновативни социални и културни проекти. Присъстващите дарители ще имат възможността да чуят презентациите и да задават въпроси към организациите, които ще изпълняват проектите. Организаторите очакват в инициативата да се включат над 50 участника.

Проектите които ще бъдат представени на Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” 2015 г. са 6 броя на обща стойност от 27 137 лева. Това са:

v  Живите легенди на Сливен“ на Сдружение „Друмища”, който ще бъде представен от Алекс Раденовски. Стойноста на проекта е 6780 лева. Целта на проекта е създаване на условия за стимулиране на творческото мислене и родолюбието сред подрастващото поколение чрез нова извънкласна форма за изява.

v  „Дами канят” на НЧ „Отец Паисий – 1936“, кв. Речица, който ще бъде представено от Жулиета Велева. Стойност на проекта 4257 лева. Целта на проекта е да изгради културен мост между поколенията с помощта на изкуството, като запазва и предава традиционни форми на приложното изкуство и същевременно ги съпоставя със съвременните такива.

v  „Здравословен начин на живот на възрастните” на Сдружение „Холистичен център Ян Син“,койтоще бъде представен от Антон Дойчев. Стойност на проекта 3300 лева. Целта на проекта е да се покаже и обясни за някои пътища, и природни способи за подобряване и подържане здравето на хора над 60 годишна възраст, както и за постигане на физическо, емоционално и духовното ни равновесие.

v  „Да опознаем Сливен“ на Младежки клуб „Да останем в Сливен”, който ще бъде представен от Павел Павлов. Стойност на проект 1600 лева. Целта на проекта е създаване на условия за запознаване на младите хора с природните, исторически и и икономически дадености на град Сливен, както и стимулиране на патриотизма и родолюбието сред подрастващото поколение чрез серия от срещи и лекции на изявени личности от града под Сините камъни. 

v  „С помощта на куклите да победим агресията“ на Сдружение „Шарен свят”, който ще бъде представено от Росица Димитрова. Стойност на проекта е 5800 лева. Цел на проекта е чрезизползване на изкуството като метод за намаляване агресията и изграждане на модели за справяне с насилието и агресията между подрастващите.

v  „Големите разказвачи с детски сърца“ на Сдружение Семафор, който ще бъде представено отВяра Начева. Стойност на проекта 5400 лева. Целта на проекта е създаване и представяне на театрално представление по текстове на Йордан Йовков, Елин Пелин и Чудомир, чрез което талантливи деца ще  бъдат героите от тези произведения, и ще имат възможност да посетят местата, които още пазят следите от минали нрави и събития свързани с тях.

По време на събитието Обществен дарителски фонд Сливен ще отчете публично междинните резултати от изпълнението на проектите, финансирани от Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2014“.

 Дарителският кръг като метод за набиране на средства е вдъхновен от опита на Финансиращата мрежа във Великобритания (The Funding Network, UK). У нас, моделът е пренесен от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която през 2012 г. стана лицензиран партньор на TFN, UK. От 2012 г. насам са проведени 22 Дарителски кръга, от които са набрани близо 300 000 лева и са финансирани 81 проекта на местни организации.

Дарителските кръгове в страната се организират от обществените фондации, чиято основна цел е развитие на местната филантропия.

Екип

Обществен дарителски фонд Сливен