Приказно лято: Часовниковите кули на Сливен

Публикувано на: юли 6, 2017

Приказно лято: Часовниковите кули на Сливен

Заниманията „Приказно лято 2017”, организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, продължиха и днес, а темата бе „Часовниковите кули на Сливен”. Сутринта децата се разходиха из центъра на града и разгледаха трите емблематични за града часовникови кули: старата часовникова кула до Пето училище, градския часовник на общината и часовниковата кула на старата сграда на ППМГ. По време на разходката малчуганите научиха подробности за построяването на часовниковите кули, за хората, които са поддържали часовниковите механизми, за размерите на часовниковите стрелки и др. За децата бе особено любопитно, че в миналото старата часовникова кула до Пето училище е била използвана и като наблюдателница от пожарникарите. Малките палавници с интерес слушаха как са действали при пожар огнеборците, с какво са гасили огъня, защо камбаната на върха на кулата се е наричала Зловеща и т.н.

Точно по обяд чуха песента на градския часовник „Стани, стани, юнак балкански” и дори направиха клипове с мобилните си телефони.

В следобедните занимания децата затвърдиха знанията, които получиха за часовниковите кули. Отбелязаха, че в началото старата часовникова кула до Пето училище е имала три нива, последното от които е било наблюдателната площадка, поговориха за това от какво е направена основата на кулата, какъв е механизмът на часовника й днес и др. Научиха и как хората на Сливен са се ориентирали за часовете преди построяването на старата кула в началото на 19 век. Споделиха, че градският часовник на общината е висок 32 метра и че това го прави най-високият часовник в България, монтиран на кула, останаха впечатлени от размерите на стрелките му, любопитстваха защо часовникът пее „Стани, стани, юнак балкански”. Разбраха, че часовникът на старата сграда на ППМГ, строена през 1894 г., е бил възстановен съвсем наскоро, благодарение на благотворителна инициатива за събиране на средства, подета от Ротари клуб-Сливен.

По време на заниманието децата попълниха сами и ребус, в който основната дума бе „Часовникова кула”, участваха в интервю и отговаряха на различни въпроси, свързани с часовниковите кули на Сливен, изгледаха анимационно филмче за кула с часовник. В края на деня написаха приказката „Вълшебната кула”, в която главният герой Александър търси тайната на старата часовникова кула на Сливен.

Заниманията за деца „Приказно лято 2017” са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дейността на фонда се осъществява с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюард Мот“.