Приказно лято: Съкровищата на малкия площад

Публикувано на: август 7, 2017

Заниманията „Приказно лято 2017”, организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, продължават и през август. На 3 август заниманието бе на тема „Съкровищата на площад„Васил Левски и премина под формата на интересна занимателна игра.

Децата бяха разделени на два отбора – отбор патета и отбор зайци. Предварително беше изработена карта, по която отборите търсиха съкровището. Предида получи картата, всеки играч трябваше да отговори на въпрос от следните категории: „Тайните на Сливен“, „Страни от ЕС“ и „Приказен свят“. Оказа се, че децата са запомнили доста неща от разказаните до момента в „Приказно лято 2017” приказки и теми за европейски страни и за съкровищата на Сливен.

След като получиха картите,отборите отидоха до площад „Левски“ и всеки започна да търси своите съкровища. Площадът беше разделен на две зони. Там децата получиха указания: част от местата със съкровища бяха посочени на картата, а останалите трябваше да намерят чрез решаването на загадки, кръстословица, рими-гатанки и др. Малките търсачи изпълняваха и различни указания като патешко ходене, въртене, подскачане, броенки и т.н., нетърпеливо преминаваха през загадките и за кратко време успяха да съберат всички съкровища. Всеки от отборите откри по 8 съкровища.

След товадецата се върнаха в Арт-център „Седем” и направиха пират от хартия. След това всяко дете трябваше да премине със затворени очи през различни препятствия и да постави на корковата стена в залата съответната част от тялото на пирата. В края на тази игра се оказа, че на стената има пират с три ръце и един крак, което допълнително повиши градуса на настроението. След забавната игра децата изгледаха филмче, свързано с дневната тема, и така се вдъхновиха, че решиха да нарисуват съкровището, което биха искали да открият. В края на деня всички бяха заредени с много положителни емоции и готови за следващото съкровище!

Заниманията за деца „Приказно лято 2017” са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дейността на фонда се осъществява с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюарт Мот“.