Приказно лято: Съкровищата на музея

Публикувано на: юли 27, 2017

Приказно лято: Съкровищата на музея

Заниманията „Приказно лято 2017”, организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, продължиха и днес. Темата „Съкровищата” бе посветена на ценните предмети, които пази Историческият музей. Сутринта децата посетиха Регионалния исторически музей на Ларгото и разгледаха експозициите там. Уредниците им разказаха любопитни неща за експонатите, а децата бяха особено впечатлени от тракийските съкровища, открити по време на различни археологически разкопки край Сливен. И дълго споделяха впечатленията си от уникалната златна маска, златните украшения, глинените съдове и т.н. По-късно през деня посетиха къщата-музей „Хаджи Димитър” и научиха от пазителката на къщата Дора Пондалова важни неща за живота на славния войвода, разгледаха родния му дом и музейната експозиция с интересни за тях предмети.

В следобедните занимания децата направиха виртуална разходка и сред останалите обекти към Регионалния исторически музей: къщата-музей „Добри Чинтулов”, къщата-музей на сливенския бит и Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, в която днес са разположени няколко музейни сбирки.

По-късно децата отново се включиха в интересни занимателни игри, свързани със съкровищата на Сливен, решаваха ребуси и др.

Прочетоха втората приказка за Сливен, която пишат заедно по време на летните занимания, и разказаха за приключенията на малкия Александър в подземния град под Стария бряст. А след това съставиха план и за следващата приказка, посветена на скритите съкровища в тайнствените подземия.

Заниманията за деца „Приказно лято 2017” са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дейността на фонда се осъществява с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюарт Мот“.