Приказно лято: Старият бряст

Публикувано на: юли 13, 2017

Приказно лято: Старият бряст

Заниманията „Приказно лято 2017”, организирани от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, продължиха и днес, а темата бе „Старият бряст”. Децата се разходиха по Ларгото и спряха под Стария бряст. Научиха колко е високо дървото и колко метра е обиколката на стъблото му, опитаха се да прегърнат заедно бряста и прочетоха какво пише на каменната плоча до него. Разгледаха формата на листата му, като внимаваха да не откъснат някое от тях, без да искат. Разбраха, че Старият бряст е защитен обект и се охранява от държавата.

По време на заниманието децата научиха, че дървото – символ на града, някога е било част от огромна гора, че брястът винаги е бил свързан с живота на града и че е част от герба на Сливен. Изслушаха и някои от легендите за хайдути и непокорни българи, свързани с бряста. За малчуганите бе доста любопитно да научат и какви конкретни грижи са се полагали за дървото, за да оцелее през годините. Повечето от децата знаеха, че Старият бряст е спечелил конкурса „Европейско дърво на 2014 година”, а днес научиха повече подробности за цялата кампания, благодарение на която дървото успя да събере най-много гласове в конкурса.

Разбраха и къде е посадено едно от децата на бряста, както и че има две песни, посветени на Стария бряст. Дори изслушаха една от тях – песента „Дърво на любовта”, изпълнена от Тони Димитрова. В играта „Репортери” децата отговаряха на различни въпроси, свързани с вековното дърво, и много се забавляваха. Заедно попълниха и интересни кръстословици и ребуси, откриха десетки думи в играта „Намери думата”. В края на заниманието прочетоха приказката „Вълшебната кула”, посветена на старата часовникова кула, чийто сценарий съставиха сами миналата седмица. А днес съставиха план за следващата приказка, посветена на Стария бряст, в която малкият Александър ще търси тайните на вековното дърво.

Заниманията за деца „Приказно лято 2017” са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дейността на фонда се осъществява с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи“ и фондация „Чарлз Стюарт Мот“.