Приключи интересен проект на ОДФ-Сливен

Публикувано на: май 2, 2018

 

На 30 април 2018 г. приключи проект „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом”, изпълняван от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта му бе да се мотивират ромските деца да учат, да се повиши тяхната образователна култура, да се развият техните творчески умения.

Заключителната част на проекта се състоя в НЧ „Дружба-1993”, в което преди месец бе подредена изложба с рисунки и дървени изделия, направени от участници в проекта. Читалището, което отбеляза своя 25-годишен юбилей, е партньор на ОДФ-Сливен в редица дейности. На събитието присъства Веселина Тонева, директор на СУ „Константин Константинов”, както и представители на читалища от региона, които също са партньори на Фонда в неговата дейност.

В рамките на проекта „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом” се проведоха занимания с деца от начален курс в четири сливенски училища – ОУ „Юрий Гагарин”, ОУ „Братя Миладинови”, СУ „Константин Константинов“ и СУ „Хаджи Мина Пашов”. Децата се запознаха с най-известните легенди за Сливен, включени в книгите „Спомените на Сливенския Балкан”, „Неочаквани гости на Синята планина” и „22 отговора на въпроса „Защо Сливен?”, издадени от ОДФ-Сливен. А след това оцветиха картинки по тях.

При децата от начален курс на четирите сливенски училища се проведоха и лекции на тема „Хигиена на ръцете и чистота на храната” и „Хигиена на тялото”. Целта на лекциите бе да повиши здравната култура. Лекторът припомни на децата, че преди ядене ръцете винаги се мият и подсушават добре, а при липса на вода могат да се избършат с мокри хигиенни кърпички; че плодовете и зеленчуците винаги се измиват добре преди консумация и др. Бяха обсъдени и теми, свързани с хигиената на тялото, чистото облекло, къпането, хигиенните навици и др. След отделните лекции малките ученици получиха по пакет сухи и мокри кърпички, а класните им ръководители – по голямо руло кухненска хартия и бутилка течен сапун, както и пресни плодове – банани и ябълки.

В проекта бяха включени и дейности, посветени на ромските занаяти и традиции, а целта бе да се развият творческите умения на децата. Затова момичетата от различните начални класове изработиха кукли от дървени лъжици, а момчетата оцветиха дървени вретена.

По проекта се състояха и редица здравни лекции пред възрастни хора от различни квартали на града, с лектор Антон Дойчев. Целта на лекциите бе да запознае бабите от семействата, които са ангажирани с ежедневното хранене в домакинствата, с ползите от здравословното хранене. Здравна беседа на тема „Как да повишим имунитета без лекарства” се проведе в НЧ „Ангел Димитров-1937” в кв. „Даме Груев”. Други две лекции бяха на тема: „Здравословното хранене. Вредата от хидрогенизирани мазнини. Чистотата на водата” и „Предпазване от респираторни заболявания без лекарства. Първа реакция при грип чрез помощ от природата” се проведоха в НЧ „Дружба-1993”. Тема за здравословното хранене бе изнесена и в НЧ „Христо Ботев-1897”. Сред останалите теми на здравните лекции бяха: „Да победим проблемите на нервната система без лекарства”; „Помощ от природата за храносмилателната система” и др.

Проект „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом”, изпълняван от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, бе финансиран по Програма „Глобални предизвикателства – местни решения” на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, ръководена от Академия за развитие на филантропията – Полша.