Приключи проектът „Аз чета гладко“

Публикувано на: май 24, 2017

Приключи проектът „Аз чета гладко“

По интересен и оригинален начин приключи проектът „Аз чета гладко, артистично и изразително“ на фондация „Войводите на Сливен“, осъществен с подкрепата на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и Глобален фонд за общностни фондации. На 23 май в Арт-център „Седем“ се събраха част от децата-участници в проекта, от 2 и 3 клас на I СУ „Хаджи Мина Пашов“, VI ОУ „Братя Миладинови“ и VIII ОУ „Юрий Гагарин“. Целта на проекта бе да стимулира желанието за четене у деца от ромски произход и да подобри способността им да възпроизвеждат текстове.

По време на проекта децата се запознаха и с известни сливенски легенди. Домакин на финалното събитие бе актрисата Вяра Начева, която бе ментор по проекта. Тя прочете на децата част от легендата за силата на Крали Марко, включена в книжката „Неочаквани гости от Синята планина“.
След това, за да покажат как могат да четат гладко и изразително, децата разиграха няколко сценки за срещата между Крали Марко и Змията. Актрисата Вяра Начева бе подготвила сценарий за сценката и запозна децата с текста. В сценките две от децата четяха думите на юнака и на змията, а трето дете изпълняваше ролята на Змията с помощта на кукла-влечуго. И малките ученици, и техните класни ръководители много се забавляваха по време на импровизираните театрални сценки, и не пропуснаха да си направят снимки за спомен с Вяра Начева и представителите на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Децата споделиха, че четенето им доставя удоволствие, че от хубавите детски книги научават много интересни неща и че ще продължават да четат книги, за да обогатят себе си.
Обществен дарителски фонд Сливен, като организация в обществена полза, има основна функция да набира средства от местни дарители /частни лица и фирми/ и да ги преразпределя като стипендии и грантове към изявени таланти, нуждаещи се граждани, както и към малки проекти на граждански организации и неформални групи на местно ниво, като по този начин създава условия за насърчаване на благотворителността и дарителството. От създаването си до момента Фондът събира средства чрез различни инициативи и е изпълнил над 30 малки проекта в общественна полза. Той поддържа първата по рода си в региона интернет дарителска платформа Общността.сом.