Приключи проектът „Мъдростта в благословиите и пожеланията на Бабинден, Трифоновден и Великден“

Публикувано на: май 26, 2017

Приключи проектът „Мъдростта в благословиите и пожеланията на Бабинден, Трифоновден и Великден“

 

В края на май приключва един интересен и оригинален проект, подготвен и изпълнен от читалище „Дружба-1993“ в Сливен. С проекта „Мъдростта в благословиите и пожеланията на Бабинден, Трифоновден и Великден“ читалището е кандидатствало за финансиране пред Фонда за финансиране на малки проекти към „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Проектът стартира през януари тази година и приключи в края на май.Основната му цел бе да покаже богатството на благословиите и пожеланията, да даде възможност на възрастните хора от кв. „Дружба“ да се включат в пресъздаването на ритуалната обредност на Бабинден, Трифоновден и Великден, да ги стимурила да предадат на по-младите магическата сила на благословиите и пожеланията, да ги запознае с необходимите атрибути за извършване на ритуалната обредност, да акцентира върху носиите като важен компонент от обичаите и др.

Проектът бе свързан пряко с дейността на читалище „Дружба-1993“, една от основните цели на което е да съхранява и възстановява българските традиционни празници. Секретарят на читалището Красимира Абраамян разказа, че са работили в партньорство с пенсионерски клуб от кв. „Дружба“. „Идеята за проекта възникна съвсем спонтанно, каза тя. Решихме, че заедно трябва да се заемем и с проучвателна дейност, да дообогатим познанията си за тези празници. Жените от песионерския клуб са от различни краища на страната, с тяхна помощ събрахме нужната информация за всеки от празниците, с характерните за тях благословии и пожелания, и описахме всичко научено в сценариите, с помощта на които отбелязахме и трите празника. Тази година Бабинден бе малко по-различен, защото търсехме нещо ново. Имаше жени, които изричаха съответните наричания, прекадяваха масата и булката, извършихме символично къпане на бабата и т.н. Всяка жена, дошла на празника, дари бабата с подарък, поставен на дясното й рамо. Празникът бе зрелищен и много приятен за всички.Идеята бе да разширим този празник като постановка и изпълнение, да накараме по-младите жени да се заинтересуват от него и да вникнат в магическите наричания, да ги убедим, че тези словесни наричания се материализират в нещо добро и позитивно. Трифоновден също бе много интересен. Има цяла поредица от стъпки за отбелязване на този ден, докато се стигне до самото зарязване на лозята. Показахме как стопанката изпраща стопанина от дома, със задължителните печено пиле, погача и чаша вино, как първо се минава през църквата, а след това мъжете отиват на лозята и зарязват, как се избира Цар на лозята и т.н. И в този празник има точно определени процедури и наричания. В отбелязването на Великден, освен пенсионерите, се включиха и деца от 1 и 3 клас. Решихме, че така ще стане по-хубаво, защото Великден е празник на семейството. Искахме да покажем връзката между баба, майка и дете. Възрастните жени разказваха какъв празник е Лазаровден, Цветница, Великден, какво се прави като обредни стъпки, какво се прави във всеки ден от Страстната седмица и др., а децата рецитираха стихотворения и изпълняваха песни. Освен това, децата трябваше да направят рисунки по различните теми, свързани с празниците.Участваха и в играта „Бърз въпрос-бърз отговор“, която много им хареса, разиграха част от празничните песни, похапнаха зеленчукови сандвичи“.

Проектът „Мъдростта в благословиите и пожеланията на Бабинден, Трифоновден и Великден“ приключи с концерт нафолклорни състави.Част от сценичните облекла бяха изработени по време на проекта.

„Обществен дарителски фонд-Сливен“ създаде местен фонд, с който да се финансират малки проекти на местни организации в Сливен и региона. Събраните във фонда средства се разпределят като малки грантове към проекти, подготвени от местни организации. Фондът за финасиране на малки проекти, създаден от „Обществен дарителски фонд-Сливен“, функционира, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд за общностни фондации /GFCF/.