Приключиха лекциите по проект „Децата-грамотни купувачи на храна”

Публикувано на: ноември 30, 2018

 

Приключиха лекциите по проект „Децата-грамотни купувачи на храна”, на сдружение „Ян Син”. На 29 ноември лекторът Антон Дойчев гостува в НУ „Васил Левски” на децата от 1 „в” клас, с класен ръководител Петя Тодорова, и на 4 „а” клас, с класен ръководител Мария Господинова.

С първокласниците Антон Дойчев поговори за това какви могат да бъдат последствията от храненето с мръсни ръце, как вирусите разболяват децата, от какво се развалят детските зъби, каква е разликата между масло и маргарин и др. Децата се надпреварваха да изброяват вредните храни и да обясняват с какво са опасни за здравето на човека. Първокласниците знаеха, че голяма част от вредните храни водят до затлъстяване, че съдържат отрови, консерванти и оцветители и др. Поговориха и за това, че е много полезно сутрин да се пие сок от бъз, защото укрепва имунната система. А заедно с класния си ръководител обсъдиха вредата от тв-рекламите. Повечето от децата споделиха, че в училище предпочитат да хапват приготвени у дома сандвичи, а не пакетирани закуски. В края на лекцията всички доста се забавляваха и с игровите задачи, свързани с оцветяване и намиране на правилните отговори на въпроси, посветени на здравословното хранене.

Отлични познания за полезните и вредни храни показаха и четвъртокласниците. Всички те отговаряха правилно на въпросите, зададени от лектора, поговориха и за това как точно сладките храни увреждат зъбите и тялото. Децата знаеха добре защо газираните напитки са опасни за организма и дори дадоха пример, че с известна марка напитка могат да се отпушат запушени тръби. По време на беседата четвъртокласниците с интерес изслушаха „обърканата” приказка „Малечко, който надхитрил лошия човекоядец”, посветена на здравословното хранене. В края на беседата децата се включиха в практически занимания, решаваха кръстословици, попълваха ребуси и др.

Беседи за здравословното хранене с лектор Антон Дойчев се проведоха през пролетта в ДГ „Детски рай 1” и „Детски рай 2”, ДГ „Синчец”, ДГ „Мак” и ДГ „Божур”. През ноември лекторът гостува на деца от начален курс в СУ „Константин Константинов” и ОУ „Димитър Петров”. Беседите приключиха при децата от НУ „Васил Левски”.

По проекта предстои издаването на книгата „Бъркани приказки за разумни деца” и забавната книжка „Дяволски съвети за неразумни родители”. Първата книга ще включва десет „объркани” приказки с известни на децата главни герои, но с объркан сюжет, посветен на здравословното хранене. А втората книжка ще съдържа грешните съвети на дяволчето Дяк, които то дава на неразумните родители, все нямащи време да приготвят здравословна храна на децата си. Всички деца, участвали в беседите, ще получат по един брой от книжката с приказки, за да научат по забавен и интересен начин как да бъдат здрави и силни. Ще получат и по една книжка със съвети, която да занесат на родителите си и заедно да се посмеят на грешните съвети на малкия пакостник Дяк.  

Проектът „Децата – грамотни купувачи на храна” на сдружение „Ян Син” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът включва лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждане на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които да има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна.