Продължава изпълнението на проект за млади природолюбители

Публикувано на: август 25, 2020

Бъдещите естествоизпитатели проведоха поредната среща със своя любим приятел Краси Цуцов от Природен парк „Сините камъни“. Този път децата му гостуваха в сградата на Природния парк, при спазване на всички противоепидемични мерки. Малчуганите се запознаха наживо с Червената книга и научиха много за застрашените видове и територии у нас. Видяха на снимки и видео как изглеждат защитени растения като Урумово лале, Тракийски клин, Янкиева кутявка и научиха, че и в България се срещат орхидеи.

Чрез интересно филмче надникнаха в жилищата на един супер организъм – мравките. Природолюбителите видяха препарирани насекоми и пеперуди, както и черупка от истинска костенурка, гледаха под микроскоп и през далекоглед, научиха, че и птиците носят пръстени, а накрая дори се маскираха като бръмбари. Толкова много научиха за един ден. Какво ли остана за следващия път?

Проект „Букварите на цар Билкар“ е на „Фондация за развитие на регион Сливен“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той е продължение на „Приключения за природолюбители“, изпълнен през 2019 г. по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Чрез оригинални и интересни дигитални помагала (буквари) децата ще научат повече за всички видове растения. Техните ползи и история. 20 дигитални помагала с интересни уроци „Цар Билкар“ ще помагат за предвидените срещи в различни училища. Проектът включва и различни интересни състезания, игри, викторини, арт-работилници и др. По проекта ще бъдат обучени над 500 деца от 2-4 клас и 20 учители.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.