Продължава проектът „Вкусни пътешествия из Сливенския край“

Публикувано на: юни 20, 2019

Продължава изпълнението на проекта „Вкусни пътешествия из Сливенския край”, реализиран от НЧ „Пробуда-1938“ – с.Панаретовци. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

Проектът има за цел да опази и популяризира традиционни кулинарни рецепти от региона чрез издаването на сборниците “Вкусни пътешествия из Сливенския край“. В сборниците ще се документират и увековечат автентични ястия, свързани със Сливенския край, като идеята е да се съхрани кулинарното наследство за идните поколения. Книги ще бъдат дарени на Община Сливен, Регионалния исторически музей, читалища, библиотеки и училища от общината.

Като част от дейностите по проекта са срещи в 12 населени места с представители на читалища и местни жители, познаващи традициите, събиране на рецепти, организиране на кулинарни изложби, изготвяне на кулинарни анкети и др. До момента екипът по проекта е посетил селата Панаретовци, Бяла, Ковачите, Самуилово, Глушник, Драгоданово, а през тази седмица гостува на жените от селата Трапоклово и Николаево.

Срещата в с. Трапоклово се състоя в пенсионерския клуб на селото. Гостите бяха посрещнати с песен от певческа група „Трапокловска китка“, специален поздрав отправи и местен народен певец.

В кулинарната изложба, подредена от майсторките от с.Трапоклово, бяха включени гозби като млечна милина, копривена каша, жътварски таратор, както и уникални за селото ястия като рогачки, сватбарска пита-кошница, рязана чорба, Боговица за Бъдни вечер, пиле с булгур, охлюви на каша, грозденица, охлюви с ориз, пазлами, дива попара, гола чорба, летни кисели краставици, доматена каша от сушени домати, сушени домати и др. Бе представена и интересната рецепта за „Сиктир чорба“ – това е било последното ястие, с което са приключвали сватбените тържества в Трапоклово преди много години.

В края на приятната кулинарна среща домакини и гости се хванаха на трапокловско хоро.

Интересни гозби бяха представени и в кулинарната изложба, подредена в село Николаево. Домакините бяха приготвили характерни за селото ястия като мамалига, домашна юфка, гушки с лозов лист, сирена каша и др.

Срещите по проекта продължават.

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен е възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.