Продължават беседите за здравословното хранене при децата

Публикувано на: май 3, 2018

 

Беседи за здравословното хранене се проведоха на 2 май в ЦДГ „Детски рай 1” и ЦДГ „Детски рай 2” в кв. „Дружба”, а лекторът Антон Дойчев от сдружение „Ян Син” гостува на децата от група „Звънчета” и от група „Камбанки”. На 3 май Антон Дойчев гостува на децата от IV-та група на ЦДГ „Синчец” в кв. „Клуцохор”.

По време на здравните лекции той обсъди с малчуганите защо е важно да се мият ръцете преди хранене, от какво се увреждат детските зъбки, кое налага поставянето на пломби, кои са полезните и вредните храни и др.

По време на ролеви игри децата трябваше да изброяват различни зеленчуци и плодове, а след това да споделят кои са любимите им храни и доколко са полезни те.

Почти всички от малчуганите споделиха, че обичат сладолед, шоколад, хамбургери, чипс и други вредни храни. Но повечето от децата знаеха, че е желателно да ги консумират рядко, за да запазят доброто си здраве. Сред важните теми, обсъдени по време на здравните лекции, бе и миенето на детските зъбки сутрин и вечер.

След лекциите се проведоха практически занимания, по време на които децата трябваше да оцветят картинки, свързани със здравословното хранене, да решават ребуси и др. Екипът по проекта бе приятно изненадан от направените от родители, учители и деца от ЦДГ „Синчец” пирамиди на здравословното хранене. Подредени върху шкафчетата за дрехи в коридора, цветните пирамиди всеки ден напомнят на малчуганите кои храни трябва да консумират, за да са здрави и енергични.

Проектът „Децата – грамотни купувачи на храна” на сдружение „Ян Син” е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”, организиран от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Целта на проекта е да създаде у децата култура за здравословно хранене и правилен избор на храна. Целевата му група са деца на възраст 6-10 години, от детски градини и начални класове. Проектът включва лекции за здравословното хранене, ролеви игри, провеждане на викторини с интересни ребуси и кръстословици, рисунки и др., както и брошури за родителите, в които има информация за здравословното хранене. В края на проекта ще бъде издаден сборник с данни за полезната и вредна храна.