Проект развива творческите умения на децата

Публикувано на: април 2, 2018

  

Резултати от занимания по проект „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом” бяха отчетени на 27 март в читалище „Дружба 1993”. Децата от 2 „д” клас с класен ръководител Татяна Дейчева и от 3 „е” клас с класен ръководител Светла Илчева от СУ „Константин Константинов” подредиха изложба в читалището със своите творби. По проекта момичетата трябваше да направят кукли от дървени лъжици, а момчетата – да оцветят вретена.

Децата от началните паралелки се запознаха и с различни сливенски легенди и оцветиха картинки по легендите от книгите „22 отговора на въпроса защо Сливен” и „Неочаквани гости на Синята планина” на Дора Куршумова.

Заниманията са по проект „Равни възможности и перспективи за всички в общия ни европейски дом”, изпълняван от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. В него са включени дейности, посветени на ромските занаяти и традиции /приложни дейности по плетене на кошници, изработване на кукли от лъжици, оцветяване на вретена и други традиционни за етноса занимания/. Идеята е да се развият творческите умения на децата. Проектът е финансиран по Програма „Глобални предизвикателства – местни решения” на фондация „Чарлз Стюарт Мот”, ръководена от Академия за развитие на филантропията – Полша.