Проектът срещу агресията продължава

Публикувано на: май 30, 2019

  

Продължават заниманията по проект „Превенция на агресията и насилието сред подрастващите”, на сдружение „Център за социално партньорство”. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

В поредно занимание по проекта участваха децата от 3 „д” клас от СУ „Константин Константинов”, с класен ръководител Татяна Дейчева. Лектор бе Ана Маринова. Тя обсъди с третокласниците проблемите, които причинява агресията, как насилието пречи на нормалното общуване между хората. Децата разиграха, заедно с нея, реални ситуации от ежедневието в училище, като влязоха в ролите на насилник, жертви и наблюдатели.

След това се включиха в интересни игри, насочени към предотвратяване на агресията, и много се забавляваха. В края на заниманието третокласниците бяха много щастливи от проведеното обучение. Някои от тях споделиха, че наученото ще им помогне да решат проблеми у дома или сред приятели, а други се радваха, че са разбрали как да бъдат по-добри във всяко едно отношение.

След обучението третокласниците написаха чудесни съчинения за това какво са научили за справянето с агресията, и изненадаха екипа по проекта с уникален подарък – Дърво с прекрасни пожелания.

Лекциите по проекта започнаха в началото на годината. До момента са проведени срещи в различни училища в Сливен и региона. Интересът към тях е доста голям. По време на срещите младите хора обсъждат с лектора съществуващи междуличностни проблеми и търсят начин за тяхното решаване, начините за намаляване на агресивното поведение в различни ситуации, и др. През юни предстоят обучения по метода „Връстници обучават връстници”, които ще се проведат с ученици от горните класове на обучение. През септември лекциите и обученията по проекта ще продължат отново.

Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се осъществява, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.