Работилница за Божигробски престилки

Публикувано на: декември 2, 2019

Продължават инициативите, включени в „Месец на Йовков”. Те са организирани от фондация „Крайница”, по проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна”. На 28 ноември в къща „Миркович” се проведе Работилница за изработка на Божигробски престилки, в която участваха ученички от НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”. С помощта на различни щампи и бяла текстилна боя те превърнаха сините платове в прекрасни престилки. По време на работния процес Дора Куршумова ги запозна с книгата си „Хаджийска премяна-дузина сини истории за женската носия в Котленска околия”.

Пред екипа ни участничките в Работилницата разказаха за отношението си към текстила, впечатленията си от щамповането върху плат, и бъдещите си планове.

Габриела Емилова, 11 клас, НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”:

„Ако един млад човек се запише да учи „Текстил” в нашата гимназия, той може да преоткрие себе си и да използва въображението си, защото то е много важно и е свързано с индивидуалността. Може да се развие като личност, защото нашата гимназия предлага точно това – индивидуален подход към всеки. Бих използвала щамповането върху плат, за да направя дрехи, които ще включват както традиционни мотиви, така и модерна техника. По този начин ще се създаде нов стил, който ще влезе в модата и ще се харесва от много хора. Ако трябва да направя подарък на някого, използвайки тази техника, бих изработила чанта с много мотиви и в различни цветове. Като цяло, днес е лесно да си творец, защото, създавайки дадена творба, човек се преоткрива. Но съм останала с впечатлението, че творците днес трябва да следват стандартите на обществото, което не е правилно. След гимназията ще кандидатствам във филиала на НХА в Бургас, специалност „Мода”. Мечтая да се реализирам като успял художник, който да се издържа от своето изкуство”.

Кристияна Владимирова, 10 клас, НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”:

„Избрах текстила, защото той събира в себе си и трите специалности на гимназията. Няма лоша специалност в НХГ. И трите допринасят с нещо и за творчеството на всеки ученик, и за изграждането на характера му. Най-много обичам да се занимавам с текстилна пластика. Тя включва различни техники, които създават интересни форми. С помощта на светлината и в зависимост от положението на човека също се получават интересни неща. Нещо като картини от текстил. Щамповането върху платове е интересно и полезно. Преди време обмислях да направя чанта от платнени торбички и да сложа някаква щампа. Все още не съм решила къде ще продължа образованието си след завършването на гимназията. Искам да бъда учителка, ще видим какво ще стане”.

Симона Живкова, 11 клас, НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”:

„Първоначално се бях насочила към рекламата, защото като всички смятах, че тя е най-реализиращата специалност. Но после осъзнах, че текстилът е много по-интересен, с много повече работа – и с боята, и с преждата, и това ми хареса. Особено ми е интересна подготовката на проекти. Тъкането също ми е любимо занимание. Всеки път, когато видя завършеното пано, се радвам, че съм постигнала нещо. Щамповането върху плат е доста интересно. Бих го практикувала като хоби. След завършването на гимназията смятам да уча в Пловдив, в специалност, свързана с мода.”

Вероника Тодорова, 10 клас, НХГ „Димитър Добрович”, специалност „Текстил”:

„За мен всички специалности са прекрасни, от всяка могат да се научат различни неща, всяко научено нещо е полезно в бъдеще. Избрах специалност „Текстил”, защото смятам, че най-точно отразява това, което съм аз, вътрешното ми усещане е текстилът. Всички занимания, свързани с него, са ми любими. Изработката на Божигробски престилки е много интересна. Това е нова техника, полезна е за мен, защото досега не съм се занимавала с нея. Може да се използва за много неща. След завършването на гимназията със сигурност ще продължа да се развивам като художник, най-вероятно в Академията в София”.

Проектът „По стъпките на Йовков в Жеравна” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Насочен е към деца, младежи и възрастни хора. Целите на проекта са свързани с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. Проектът включва литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.