Ретро разходка из “Хаджиданчови къщи“

Публикувано на: април 14, 2020

Играта ни „Опознай Сливен от миналото“, част от основната програма на ОДФ-Сливен, продължава. Всеки вторник и петък ви запознаваме с интересни факти и любопитни „клюкини“ за част от сгради и обекти в Сливен. Всички те са публикувани в книгата „Сливенски тайни – знайни и незнайни“, съставена от Владимир Белов, и издадена през 2016 година от ОДФ-Сливен. Книгата представя архитектурната история на Сливен и съдържа официална информация и по-забавни и любопитни сведения за съответните обекти.

 

Досега в играта ви представихме Главната улица, Старият градски часовник, Общината и Градската градина, сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, къщата на Е.Миролио срещу сградата на общината, къщата срещу Виенската сладкарница, сградата на Детски комплекс, Популярна банка, фабриката „Недев-Саръиванов“, сливенски храмове и митрополията, както и Къщите на сливенския бит.

Днес ретро разходката ни продължава из Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи“.

Хаджи Данчо, собственик на имота, където днес се намира комплексът „Хаджи Данчови къщи“, бил заможен хаджия и ханджия. Притежавал много ханове, единият от които бил в близост до хана на хаджи Никола Асенов (бащата на Хаджи Димитър). Предполага се, че фотографията на Хаджи Данчовото семейство от 1856 година е сред най-старите снимки, правени в Сливен. Къщата на Хаджи Данчо е с резбовани тавани, рисувани фризове и богато изрисувана алафранга. На стената ѝ имало изрисуван портрет на стопанина, който днес се съхранява в Художествената галерия. През 80-те години на ХХ век арх. Тотев проектирал къща, имитираща възрожденска архитектура, построена непосредствено до реалната къща на Хаджи Данчо. Така се родил етнографският комплекс „Хаджиданчови къщи“. От 1966 г. „Хаджиданчовата къща“ е регистрирана като паметник на културата. Комплексът е предоставен на Фонд „13 века България“.

 

Клюкини: Хаджи Данчо имал две жени. Синът от първата – Лука, бил съратник на Хаджи Димитър. За да се спаси от преследване, Лука заминал за Йерусалим и след доста години се върнал в Сливен като хаджия, научил арабски, турски и индийски. Усвоил хипнотизма. Данчо имал и 11 дъщери, най-малката от които – Цонка, станала хаджийка, след като 40-дневно бебе, след като била увита като багаж и качена на кораба за Божи гроб.

Следващата ни ретро разходка из сливенското минало ще бъде на 21 април.

 

Малки приятели, подготвили сме интересно занимание за вас. Освен със старинната си архитектура, комплексът впечатлява и с изкусно изтъканите си котленски килими, застлани из стаите. Един от моделите е „Лозинките“, снимка на който публикуваме. Предлагаме ви и черно-бяла рисунка на този килим, която трябва да разпечатате и оцветите. След това направете снимка на готовата рисунка и я изпратете на мейла на ОДФ-Сливен: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награда – книгата „Чудните килими от Котленско“ на Дора Куршумова.

А на сайта на НДФ „13 века България“, в рубриката „Посетете ни“, всеки може да направи виртуална разходка из „Хаджиданчови къщи“.

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.