Ретро разходката из стария Сливен приключва

Публикувано на: юни 30, 2020

Инициативата ни „Опознай Сливен от миналото“, част от основната програма на ОДФ-Сливен, приключва. В продължение на два месеца ви запознахме с интересни факти и любопитни „клюкини“ за част от сгради и обекти в Сливен. Всички те са публикувани в книгата „Сливенски тайни – знайни и незнайни“, съставена от Владимир Белов, и издадена през 2016 година от ОДФ-Сливен. Книгата представя архитектурната история на Сливен и съдържа официална информация и по-забавни и любопитни сведения за съответните обекти.

Досега в инициативата ни ви запознахме с доста интересни сгради и места. Ретро разходката ни приключва с представянето на старата водна кула до автогарата, къщата на Мишо Тодоров, търговски комплекс „Париж“ и Художествена гимназия „Димитър Добрович“.

Старата водна кула до автогарата

Старата водна кула в близост до автогарата и хипермаркет „Lidl“ е обслужвала вече несъществуващата стара ж.п. гара на Сливен, която се намирала на мястото на днешната автогара. По перона на гарата имало помпи, които са отвеждали водата от водонапорната кула до локомотивите и така ги снабдявали с вода. Тъй като Сливен бил отделен от главната ж.п. линия, свързваща София и Бургас, която минавала през Ямбол, сливенските първенци издействали от правителството да бъде изградено трасе от Сливен до село Зимница, чрез което пътниците да имат достъп до основната линия. Това станало през първите години на ХХ век. Преди това всеки, който искал да пътува с влак, ходел с файтон до гарата в Кермен. Първоначално била построена старата ж.п. гара, а през 1907 година била завършена и връзката със Зимница. През 30-те години били открити и продълженията към Твърдица, Дъбово и Казанлък, а цялата подбалканска линия до София била завършена чак през 1952 година. Зданието на старата ж.п. гара било двуетажно. Вторият етаж заемал по-малка площ спрямо първия, а помещенията в него били предназначени за почивка на персонала.

В края на една от линиите на запад имало колело за обръщане на локомотива и гараж за локомотивите. Първоначално те били парни (именно поради тази причина се налагало и ползване на водонапорни кули). На запад от пътническата гара била сточната гара, където през целия ден идвали и си отивали товарните каруци. За пренасянето и качването на обемистия багаж на пътниците във вагоните помагали хамалите. Пред гарата била разположена пиацата за предшествениците на днешните таксита – файтоните. Файтонджиите канели слезлите от влака пътници, пазарейки се за превоза.

Във втора и първа класа не се пренасяли животни. Построяването на днешната ж.п. гара се наложило след завършването на цялата подбалканска линия Бургас – София. В началото водонапорна кула се използвала и край нея.

Клюкини: На перона имало няколко чешми, а тръгването на влака било известявано с камбана от ръководител-движение (три пъти през 15 минути). Преди да се качат, бабите винаги се прекръствали и изричали: „Дано да се завърна живо-здраво“.

Посрещането на тогавашния трен било голямо събитие – посрещачите винаги били много, а закъсненията на влаковете – големи. На перона пътуващите прехвърляли своите бохчи, кошници, празни дамаджани на посрещащите ги. Ако дългоочакваният пътник не се появял на гарата, наставала всеобща паника.

Тренът, с идването си, отключвал доста от страховете на хората. Навремето пътническите вагони били с общи помещения с дървени седалки и площадки пред входните врати в началото и края на вагона. Вагоните били свързани с тясно желязно мостче, поради което преминаването от един вагон в друг по време на движение не било препоръчително. Вагоните се делели на три класи – първа, втора и трета. Третата класа била премахната след 9 септември 1944 година. В трета класа хората пътували дори с домашните си животни – кокошки, гъски, зайци и дори овце, поставени в кошници или чувалчета.

Къщата на Мишо Тодоров

Мишо Тодоров (Михаил Тодоров Хаджимихайлов – 1890 – 1967) е виден български композитор и изпълнител. Завършил консерватория в Женева с награди по цигулка, хармония и теория. Автор е на оперетите „Горски цар“, „Малката кибритопродавачка“, „Ветрената мелница“ и други. Диригент е на хорове и оркестри и основава музикално училище в Сливен. Един от създателите на работническата опера в града. Дълги години е учител по музика в Сливенската мъжка гимназия. До старини Мишо Тодоров живее в родната си къща на ул. „Йордан Кювлиев“.

Търговски комплекс „Париж“

Сградата на търговски комплекс „Париж“ всъщност била хотел до 1948 година. Завършил френски колеж в град Одрин, сливенецът Георги Даскалов се завърнал в родния град и сключил успешна сделка с френска търговска къща, която доставяла водни елеватори за цялата страна. След замогването си като търговец, Георги привлякъл като съдружник брат си и двамата създали фирмата „Братя Иван и Георги Даскалови“. Двамата братя построили и обзавели триетажна сграда и на 1 април 1930 година в Сливен бил открит хотелът с ресторант „Париж“.

Рецепцията на хотела била снабдена с един от първите телефони в града. През 1948 година сградата била национализирана, тоест станала държавна собственост. През 1994 г. била върната на наследниците на двамата братя, ремонтирана и превърната в сграда с магазини и офиси. Оттогава постройката носи и наименованието Търговски комплекс „Париж“.

Клюкини: На това място за първи път в Сливен се провел т.нар. радиоконцерт. За целта бил използван първият радиоапарат в града, закупен от Германия. Самият апарат представлявал метална кутия с два бутона – един вдясно: за станциите и друг – вляво: за включване, увеличаване и намаляване. Тъй като, както сами можете да предположите, тогава по-голямата част от населението не разполагало със собствени радиоапарати, за сливенци радиоконцертът е бил събитие.

Художествена гимназия „Димитър Добрович“

Най-голяма заслуга за построяването на сградата на сиропиталището имала председателката на благотворителното дружество „Майчина длъжност“ – Щилияна Панова – сестра на известния сливенски лекар Георги Шишков. След смъртта на съпруга си и сина си, тя се отдала изцяло на благотворителна дейност. В продължение на 20 години бдяла над Дома на сираците. В знак на благодарност във фоайето на сградата, която се намирала на тогавашната улица „Болнична“ (днес бул. „Георги Данчев“), бил окачен неин портрет. За стила и красотата на самата Панова се носели легенди. Още като госпожица тя впечатлила княз Александър I Батенберг при едно от посещенията му в Сливен. Дружеството „Майчина длъжност“ организирало вечеринка в негова чест. Най-красивата девойка на вечеринката била Щилияна, облечена в синя копринена рокля, донесена от Париж. На 6 септември 1937 година цар Борис III удостоил Щилияна Панова с почетен знак „За насърчаване към човеколюбие“ III степен. Условията за живот, предлагани в дома за сираци, били значително по-добри от условията, при които живели някои от тогавашните сливенски семейства. Пансионът разполагал със занималня, обзаведена със специални маси, чиито плотове били под наклон с места за мастилници и писалки. Учениците били редовно преглеждани в лекарски кабинет, а сред най-значимите удобства на сиропиталището била банята – рядък лукс в тогавашните сливенски жилища. Домът за сираци разполагал и с шивално помещение, където се кърпели дрехите на питомците; обущарска работилница, в която освен поправка на стари, се произвеждали и нови обувки, а учениците се учили на занаят. Имало дори самодейна театрална трупа. Самата гимназия съществува от 1981 година и е една от деветте художествени гимназии, административно подчинени на Министерството на културата. В нея са се обучавали и се обучават ученици от цяла България.

Клюкини: Сградата на Художествената гимназия „Димитър Добрович“ през 20-те и 30-те години на ХХ век била Дом на сираците от войните (сиропиталище).

Инициативата „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.