Ретро разходката ни стигна до къщата на Панайот Хитов

Публикувано на: април 21, 2020

Играта ни „Опознай Сливен от миналото“, част от основната програма на ОДФ-Сливен, продължава. Всеки вторник и петък ви запознаваме с интересни факти и любопитни „клюкини“ за част от сгради и обекти в Сливен. Всички те са публикувани в книгата „Сливенски тайни – знайни и незнайни“, съставена от Владимир Белов, и издадена през 2016 година от ОДФ-Сливен. Книгата представя архитектурната история на Сливен и съдържа официална информация и по-забавни и любопитни сведения за съответните обекти.

 

Досега в играта ви представихме Главната улица, Старият градски часовник, Общината и Градската градина, сградата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, къщата на Е.Миролио срещу сградата на общината, къщата срещу Виенската сладкарница, сградата на Детски комплекс, Популярна банка, фабриката „Недев-Саръиванов“, сливенски храмове и митрополията, както и Къщите на сливенския бит и Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи“.

 

Днес в ретро разходката ни дойде ред на къщата на Панайот Хитов.

След 1854 година Панайот Хитов организирал чети в България, Сърбия и Влашко. Срещал се с много бунтовници и революционери като Хаджи Димитър, Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Раковски и Каравелов. Панайот Хитов продължил революционната си дейност и след Освобождението на България. Той е един от видните помощници на Захарий Стоянов по време на дейността за събиране на оръжие и пари в помощ на Тайния революционен македонски комитет, чиято цел е освобождаването на Македония. На 6 септември самият Стоянов изпратил телеграма на Хитов в Сливен, уведомявайки го, че Съединението е провъзгласено. Сливенският войвода възвестил обединението на Княжество България с Източна Румелия в центъра на града, яхнал кон, и призовал всички да грабнат оръжието. Под негово ръководство е създаден доброволчески отряд, който на 7 септември се отправил към турската граница, за да защити държавата от евентуално нападение в следствие на вече провъзгласеното своеволно от страна на българите Съединение. В крайна сметка, Европа била принудена да зачете волята на българите. Турция се отказала от дадените ѝ по силата на Берлинския договор права върху Източна Румелия, а българският княз бил провъзгласен за генерал-губернатор на бившата вече Румелия.

Клюкини: Родната къща на бележития сливенски войвода се намира от северната страна на църквата „Света София“. Родителите на Панайот Хитов са Иван и Съба. Баща му се занимавал със скотовъдство и по хайдушката пътека към Карандила притежавал известната Керемидена къшла. Преди да се посвети на борбата за свобода, Панайот помагал на баща си в къшлата.

Малки приятели, отново сме подготвили интересно занимание за вас. Преди време ОДФ-Сливен издаде комплекта за оцветяване „Остри саби на войводи с остър молив оживяват“ на художника Димитър Михалев. Днес публикуваме две черно-бели рисунки на двата ятагана на Панайот Хитов, които трябва да разпечатате и оцветите. След това направете снимки на готовите рисунки и ги изпратете на мейла на ОДФ-Сливен: odf.sliven@gmail.com. За най-добрите малки художници ще има награда – комплекта за оцветяване „Остри саби на войводи с остър молив оживяват“.

   

Единият ятаган се съхранява в Регионалния исторически музей-Сливен. Клинът е железен, с леко извита форма. Чирените са от бял кокал, между тях е монтирана позлатена медна пластина, а в задния си край има допълнителна украса от вграден червен корал. Вторият ятаган на Панайот Хитов се съхранява в Националния военноисторически музей-София. Клинът е железен и леко извит. Дръжката е с черни рогови чирени, извити встрани. Накрайникът е с ламаринен обков, украсен с точковидна украса.

 

Играта „Отгатни Сливен от миналото“ е по основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.