Рецитал, посветен на Панайот Хитов

Публикувано на: октомври 29, 2020

Продължава изпълнението на проекта „Улици със славни имена“. На 29 октомври в градинката, близо до паметника на Панайот Хитов в кв. „Ново село“, се проведе поетичен рецитал със стихове, посветени на войводата. Василена Маринова прочете стиховете, написани от Дамян Дамянов. По време на рецитала прозвуча народната песен „Панайот Бойка думаше“, посветена на славния хайдутин. На събитието присъстваха жители на квартала, както и потомци на Панайот Хитов.

Инициативата бе свързана с отбелязването на 190 години от рождението на Панайот Хитов на 11 ноември. След рецитала, в непринуден разговор с присъстващите, учителят и потомък на Панайот Хитов – Иван Хитов, и Дора Куршумова, председател на ОДФ-Сливен, припомниха славното дело на войводата.

Дора Куршумова говори и за инициативата на сдружение „Войводите на Сливен“ по проекта „Улици със славни имена“. Тя поясни, че читалището в квартала ще получи комплект от информационни табла, които включват участък с улиците на квартала, и съпътстващи табла с патроните на някои от улиците, които съдържат портрети, информация за важните дати от живота им и за приноса им към славното минало на града.

Николай Бъчваров от сдружение „Войводите на Сливен“ говори за проучването на имената на улиците по проекта.

В края на събитието стана ясно, че на 11 ноември ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Панайот Хитов в квартала.

Проектът „Улици със славни имена“ е на сдружение „Войводите на Сливен“. Той е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Дарителски кръг на ОДФ-Сливен се реализира, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.