Съботна работилница: Кукли-кукери

Публикувано на: февруари 4, 2019

 

Красиви кукли-кукери изработиха на 2 февруари децата, които участват в съботните арт-работилници в Арт-галерия „Седем“. Модератор на заниманието бе Йоана Баджева.

За да направят своите кукли, децата използваха картонени ролки и чашки, цветни хартии, различни видове прежда, декоративни елементи, и, разбира се, своето въображение.

В края на заниманието подредиха изложба със своите ръчно изработени кукли-кукери.

Заниманието бе част от проекта „Празнично преобразяване в Сливенско“ на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Целта на проекта е да популяризира местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да направи традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Проектът включва редица творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, изработване на кукерски маски, конкурси и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.