Съботни работилници: Кукерски маски

Публикувано на: февруари 11, 2019

  

Продължават съботните творчески работилници за деца в Арт-център „Седем“. На 9 февруари децата-участници изработиха интересни кукерски маски, а модератор на заниманието бе Йоана Баджева.

За да направят своите маски, децата използваха картон, цветна прежда, цветни конци, декоративни елементи, цветна хартия, боички и др. Следващата седмица участниците в творческата работилница ще изработят кукерски чанове.

Заниманието бе част от проекта „Празнично преобразяване в Сливенско“ на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Целта на проекта е да популяризира местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да направи традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Проектът включва редица творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, изработване на кукерски маски, конкурси и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.