Саксийни плашила от пластмасови чаши и сламки

Публикувано на: юли 29, 2020

На 28 юли се проведе поредната лятна работилница, посветена на борбата със световния замърсител – пластмасата. Превърнатите чрез декупаж в саксии пластмасови бутилки търпеливо чакаха цяла седмица своите обитатели. Децата старателно напълниха с пръст своите творения и посадиха кичести цветя.

В допълнение изработиха и по едно „рециклирано“ плашило – този път от пластмасови чаши, части от бутилки, сламки и др. Получиха се страховити пазители на прекрасните растения. Малчуганите подредиха всичко в красива инсталация и преобразиха иначе обикновена и скучна стена.

В еуфорията от изграждане на приказна градинка, децата се включиха и в игра на „Цветните кутии”. Всеки един от участниците си избираше цвят кутия и трябваше да открие загадката в нея и да я разпознае. Малчуганите много бързо разпознаха различните цветя от гатанките и въпросите. Нашите малки приятели са в очакване са за следващи приятни занимания и приключения в ритъма на лятото и играта/забавата.

Проектът „Разумните опаковки“ е на фондация „Орлица“ и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен“ на ОДФ-Сливен. Той обхваща 300 деца на възраст от 5 до 10 години и техните родители. Основната цел на проекта е да акцентира върху вредата от ежедневното използване на пластмасови опаковки за еднократна употреба. Предвидени са лекции за намаляване употребата на пластмасови опаковки, прожекции на филми за замърсяването на околната среда с пластмаса, практически занимания за изработване на сувенири от употребявани пластмасови опаковки, изложби, изготвяне на информационни табла за детски градини и училища и др.

 

Дарителски кръг на ОДФ-Сливен стана възможен, благодарение на помощта на фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.