Съвместна изложба на Гинка Кънева и Димитринка Кунчева-Попова в галерия „Седем“

Публикувано на: ноември 3, 2020

Съвместна изложба на Гинка Кънева и Димитринка Кунчева-Попова бе подредена в галерия „Седем“. Изложбата включва 21 живописни творби на двете художнички. Експозицията ще остане в галерия „Седем“ до 9 ноември.

Гинка Кънева споделя: „Като дете силно ме привличаше витрината, обичах дълго да стоя пред нея и да наблюдавам човека, който я подрежда, без да разбирам, че това е изкуство. Когато постъпих в ателието на аранжорите, бях приятно изненадана да работя със същия утвърден декоратор, който вече познавах задочно.

Реализирах се като художник-аранжор 11 години в „Стопанска дирекция търговия – Сливен”. След това се ориентирах към дизайн и декорация на сватбени тържества, както и търговски изложения, което понякога все още практикувам. Работила съм и като художествен оформител на списание.

Съчетанието на хоби и работа е истинско удовлетворение, но изгарящата ме страст е изящното изкуство. То докосва най-нежната струна на твореца вътре в мен и извисява духа ми. Чрез него мога да изразявам съкровените си и дълбоко вълнуващи ме чувства.

Пет години ходих на частни уроци по живопис и вече петнадесет години рисувам постоянно. Имала съм удоволствието и продължавам да се уча от утвърдени съвременни художници, на които съм безкрайно благодарна, че ме въведоха в тайните на живописта.

Постоянно и неизчерпаемо вдъхновение за мен са красивата природа, покоят на старите български къщи, магията на цветята, грациозността на конете и съвършените форми на човешкото тяло.

Мотивиращ е и интересът на хората към творчество ми, поради което все не мога да събера достатъчно платна за самостоятелна изложба.

Мои картини са притежание на частни колекции в България, Германия, Австрия, Швейцария, САЩ и Исландия“.

Димитринка Кунчева-Попова завършва ССХУ за приложни изкуства в Сливен, специалност „Текстил“ през 1988 г. През 1994 г. се дипломира като магистър в специалност „Живопис“, Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий”, в курса на проф. Александър Терзиев и доцент Иван Узунов. През 2017 г. специализира „Графичен дизайн“ при Академия “Риачи”, Флоренция. Член е на представителството на СБХ в Плевен. Работи в областта на традиционното и дигиталното изкуство, като темите са разнообразни, с преобладаващо фигуративно присъствие.

Има реализирани няколко самостоятелни изложби в България, както и многобройни участия в съвместни арт проекти. Нейни творби са собственост на частни колекции в България, Франция, Италия и др.