Седмица на Йовков в Жеравна

Публикувано на: юли 22, 2019

Продължава изпълнението на проекта „По стъпките на Йовков в Жеравна”. Той е на фондация „Крайница” и е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2018”. До момента по проекта са осъществени беседи и обучения в сливенски училища, пенсионерски клубове, Дом за стари хора – Сливен и др.

Бяха сформирани и няколко клуба „Приятели на героите на Йовков”, последният от които бе създаден вчера в с.Жеравна. Членовете му посетиха някои от къщите в селото, в които са се разигравали действията от разказите в „Старопланински легенди”. Пред тези къщи по проекта бяха поставени специални дървени табели с интересни текстове.

На 23 и 24 юли фондация „Крайница” и Художествена галерия „Христо Тодоров” реализират инициативата „По стъпките на Йовков в Жеравна”. Във вторник от 15 часа ще бъде представена театралната постановка „Шибил” по едноименната творба на Йордан Йовков, а от 18 часа – „Какво е хоро ставало” – театрално-танцова творба по разказите „Овчарова жалба” и „Кошута” на Йордан Йовков. На 24 юли от 15 часа започва театралната постановка „Юнашки глави” по едноименната творба на Йовков.

Проектът „По стъпките на Йовков в Жеравна” е на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Насочен е към деца, младежи и възрастни хора. Целите на проекта са свързани с изследване и запознаване на участниците с магическите герои на Йовков от „Старопланински легенди” и местата, на които са се случили събитията, описани в сборника, създаване на мост между различните поколения, изследване на красивия свят на Йовков и др. Проектът включва литературни вечери с верижни четения в клубовете на пенсионерите, учредяване на клуб „Приятели на героите на Йовков”, изработване на бели лястовици с послания от разказите, Седмица на Йовков в Жеравна, телевизионни часове с героините на Йовков в училища в Сливен, конкурси за есе, стихотворение и рисунка, и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.