Шевици, ревю на носии и вкусни гозби в „Училище за бабини занаяти“ в Жеравна

Публикувано на: август 26, 2020

„Училище за бабини занаяти“ се проведе в Жеравна от 19 до 23 август. Събитието започна с откриването на пленителна изложба в Художествена галерия „Христо Тодоров“, посветена на може би най-популярния от бабините занаяти – везането на шевици. Освен, че имаха възможност да разгледат и да се запознаят с многообразието от форми и разказани сюжети в традиционните шевици, посетителите можеха да занесат у дома престилка или кърпа с ръчно бродирани мотиви.

 През първия ден на събитието бяха представени и книгите „Обредните хлябове от Сливенския край“ и „Магията на хляба“, а най-нетърпеливите се включиха в дегустация на обредни хлябове от Котленско.

 Вторият ден завърши с истинско модно ревю, в което девойки и „моми” на различна възраст дефилираха, издокарани в оригинални носии и носейки кобилица с менци. Като на истинска седянка не липсваха закачките, а някои получиха даже и скришни палави погледи от младежите в публиката. Съвсем заслужено имаше и награди за участниците. Бяха представени и кулинарните сборници „Вкусно пътешествие из Сливенския край“.

Както подобава, вечерта продължи с трапеза и дегустация на традиционни жеравненски специалитети като боб на цървул, гръмната чорба и скоропечки, приготвени от майсторки от селото.

 През следващите тематични дни на „Училище за бабини занаяти“ бяха представени и книгите „Чудните килими от Котленско“, „Фолклорен маскарад, обреди, гадания от Сливенско“, „Вадените престилки от Сливенско“ и „Хаджийска премяна“.

„Училище за бабини занаяти“ е по основната програма на ОФД-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.