След премиерата на „Омагьосаните лакомства”

Публикувано на: юни 8, 2019


На 31 май на малката сцена в Арт-център „Седем” се състоя премиерата на спектакъла „Омагьосаните лакомства”. В него участваха младите и талантливи актьори Василена Маринова /в ролята на Вещицата/, Виктор-Синан Бъчваров /в ролята на Вещера/ и Йоана Баджева /в ролята на Дявола/. Гости на премиерата бяха първокласници от НУ „Васил Левски”, които също се включиха в спектакъла като пяха детски песни, заедно с актьорите. „Омагьосаните лакомства” е посветен на вредата от нездравословните храни, които децата толкова много обичат. Чрез театралната постановка ОДФ-Сливен продължава мисията си да популяризира здравословното хранене при децата. Младите актьори ще изиграят пиесата и пред малчугани от детски градини и начални класове.

Дни след премиерата се срещаме с Йоана Баджева и Василена Маринова, за да научим повече за спектакъла и неговите послания.

– Как се роди идеята за този спектакъл?

Й.Б.: Идеята за този спектакъл дойде от една книга на Дора Куршумова. Искахме да направим спектакъл с такава цел, че да научим децата кои храни са здравословни и кои – вредни, да могат те сами да избират и да научат и своите родители как да се хранят правилно.

В.М.: Идеята тръгна от книгата „Омагьосаните лакомства или как вещиците сътворили отровни храни за децата”. От нея тръгнахме в посока да покажем на децата как не трябва да се хранят, да се заинтересуват от здравословното хранене сами. Искахме по забавен начин да им покажем всичко това.

– Лесно ли се справихте с ролите на режисьори и актьори?

Й.Б.: Написахме сценария на базата на тази книга, преработихме доста от нея. Като сценарист мога да кажа, че аз преработих доста от текста, а останалите дадоха доста интересни идеи, включихме различни преработки, докато не се получи окончателният вид на този сценарий.

В.М.: Може би предимството на това да си сценарист ти дава възможност да си донаправиш нещата, които играеш, с твои реплики. Имаше много реплики, които включихме извън оригиналния вид. По време на репетициите пробвахме много неща, всеки даваше идеи и се получи крайният резултат.

– Колко време Ви отне подготовката на спектакъла?

Й.Б.: Не много. Имахме няколко варианта, които обсъждахме, и това ни отне малко повече време. После построихме сцената, уточнихме сценографията, репетирахме спектакъла.

В.М.: Една седмица само репетирахме.

– Как подготвихте сценичните си костюми?

Й.Б.: Куклата, която използвах, бе на дявола Луцифер. Главата е направена от кратуна, върху която нарисувах лице и сложих рога с коса. Тялото на куклата е от плащ, който се използва за костюми за Хелоуин. Приших и червени ръкавици и беше готова. Според мен, се получи доста интересна кукла.

В.М.: Искахме да направим моя костюм по-страшен и вещерски. Смятам, че перуката ми е много интересна като цветове на косата. Направихме рокля с ефирни ръкави, за да създават специфичен ефект. Вкарахме в костюма елемента паяк, за да стане по-интересен за децата. Подобни елементи включихме и в облеклото на Вещера. Сложихме му плащ, направихме му перука с бяла коса от вълна, избрахме шапка. Накрая изрисувахме и лицата си.

– Какви са посланията към децата в този спектакъл?

Й.Б.: Чрез него искаме да покажем на децата, че е важно да се хранят здравословно и да знаят кои храни са полезни за тях и кои – не, за да бъдат жизнени и здрави.

В.М.: Ще допълня, че производителите на храни измислят все по-шарени и привличащи децата опаковки. Всичко това има обратен ефект, защото по-красивото не винаги е здравословно и полезно.

– Какво е Вашето лично отношение към здравословното хранене?

Й.Б.: Опитвам се да се храня здравословно, но, макар и рядко, си позволявам различни вредни храни като награда за нещо постигнато от мен. Важно е човек да приема полезни храни, за да поддържа тялото си здраво и да има силна имунна система.

В.М.: Хубаво е да се храним здравословно. Това е много важно за децата, защото организмът им се изгражда през ранните години. Лакомствата не трябва да се превръщат за децата в някаква цел, към която да се стремят. Вероятно трудно ще се откажат напълно от тях, но поне могат да ограничат употребата им.