„Сливенски традиции и занаяти” на крепост Туида

Публикувано на: октомври 14, 2019


Творческа работилница „Сливенски традиции и занаяти” се проведе на 11 октомври на крепост Туида. В нея взеха участие деца от сливенски детски градини и училища, на възраст от 4 до 10 години.

Идеята на инициативата бе децата по забавен начин да научат повече за старите сливенски занаяти, както и сами да изработят различни предмети, свързани с традициите на родния край.

Най-малките научиха тайните на щамповането, а после дадоха воля на въображението си и сами украсиха с печати дървени купички.

За по-големите участници също бяха подготвени интересни творчески занимания. В различните работилници децата изработиха малки килимчета и черги от цветни парчета плат, украсиха метални кутии с вълнени ленти, нарисуваха шевици върху дървени панерчета, направиха вази от бутилки, облепени с вълнени конци, изработиха гердани от пъстри мъниста, кожени кесийки и торбички, кукли от дървени лъжици и платове, кукерчета и др.

Доста от децата и учителите проявиха интерес към щанда с издания на ОДФ-Сливен, посветени на старите занаяти от Сливенско, легендите на Сливен, народните носии, хайдутите и др.

Творческа работилница „Сливенски традиции и занаяти” е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.