Социална работилница „Рисунки върху коприна“

Публикувано на: март 9, 2020

Социална работилница „Рисунки върху коприна“, с модератор Кристина Дограмаджиева, се проведе на малка сцена в галерия „Седем“ на 6 март. Дами от Сливен научиха тайните на рисуването върху коприна и създадоха уникални картини, които ще бъдат изложени на благотворителни базари, организирани от ОДФ-Сливен.

Модераторът Кристина Дограмаджиева е най-младият творец-участник в благотворителната изложба „Жените могат и това!“, която е подредена в галерия „Седем“. Художничката е от Сливен, на 30 години, завършила е НХГ „Димитър Добрович“-Сливен, специалност „Иконопис“, а по професия е зъботехник. Заради таланта й е поканена да бъде модератор на социална работилница за изработка на картини върху коприна. Ето какво сподели тя пред екипа ни:

„Тайната на рисуването върху коприна е да се вложи любов в създаването на тази красота, сподели Кристина. – Самата техника е много приятна за начинаещи. Много е близка до живописта, особено до акварелната живопис. Първата стъпка е да се избере готов шаблон, който е щампован върху хартия. Тази хартия се поставя под коприната в рамката и се очертава с молив. След това със специални контури в различни цветове се повтаря рисунъка от молив върху платното. След като контурите изсъхнат, започва работата с акварелни бои. Идеята на контура е да попречи на цветовете да се смесят, макар че понякога и това се случва. Но пък тогава дефектът става ефект“.

Социалната работилница е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.