„Старопланинските легенди” оживяха в благотворителна изложба

Публикувано на: юли 31, 2019


Над 120 картини са включени в благотворителната изложба-живопис „100 мига от „Старопланински легенди” на сливенската художничка Дора Куршумова. Творбите са подредени в залите на Художествена галерия „Христо Тодоров” в Жеравна.

В тях оживяват героите от десетте разказа на ненадминатия разказвач Йордан Йовков. Чрез картините зрителите могат да се пренесат по улиците на китното балканско селце, по планинските пътеки, край вировете и на поляните с цъфнала иглика.

Експозицията е подредена по уникален начин, а под всяка картина е поставен цитат от съответния разказ, който отговаря на изобразеното на платното. По този начин зрителят може да си припомни красивите сцени и майсторството на разказвача или да бъде предизвикан да препрочете отново „Старопланински легенди”. Най-много картини илюстрират сюжетите на „Овчарова жалба”, „Божура” и „Постолови воденици”, „Шибил” и „Кошута”, а близо 10 творби припомнят красивите думи на Йовков и героите от „На Игликина поляна”, „През чумавото”, „Юнашки глави” и др.

Изложбата ще остане в галерията до края на октомври.