СТАРТИРА ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТЕН СЛИВЕН“

Публикувано на: юни 3, 2015

 

СТАРТИРА  ТРЕТИ ФЕСТИВАЛ „ЗЛАТЕН СЛИВЕН“

От 3 до 5 юни 2015 г. ще се  проведе третото издание на фестивала „Златен Сливен“, който се  организира от Обществен дарителски фонд Сливен, съвместно с читалища от града и региона.
 Домакин на Фестивала ще бъде етнографски комплекс  „Хаджиданчовите къщи“.
Програмата:
3 юни от 17:30 ч.– Официално откриване със самодейни състави при народно читалище „Дружба 1993“;

4 юни от 17:30 ч.– Народно читалище „Христо Ботев 1897“;

5 юни от 10:00 ч.– Дефиле на булки и моми, облечени в автентични женски костюми, представени от читалища от близките сливенски села.  Ще бъдат приставени самите носии, а също и песен, танц или специфично традиционно ястие. Жури от ОДФ Сливен ще оценява булките и момите, като то ще даде и допълнителна задача към участничките: да разпозная една от шестнайсетте подправки или да разяснят съдържанието на сливенска дума използвала се в миналото .     

Участниците са читалищни дейци от Ковачите, Трапоклово, Гавраилово, Селиминово, Крушаре, Панаретовци, Жельо войвода, Чинтулово и Чокоба.

Обществен дарителски фонд Сливен е създаден с обединените усилия и подкрепа на представители от неправителствения сектор, бизнеса и общественици в град Сливен.  Неговата дейност се подкрепя от Програма “Развитие на обществените фондации в България”, Фонд “Институционално укрепване” към Фондация “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ).