Стихове и песни за любовта

Публикувано на: септември 19, 2017


Поетична вечер „Стихове и песни за любовта” се проведе на 18 септември в етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи”. В нея участваха украинската писателка Анна Багряна и поетът с китара Димитър Христов. По време на поетичната вечер бе представена най-новата книга на Багряна „Сбъднати мечти”, която съдържа разкази за детството на известни украински дейци на културата, науката, спорта и др. Многобройната публика се наслади и на авторските песни на Димитър Христов. Незабравимата вечер, наситена със слово и музика, продължи с приятелски разговори на чаша хубаво вино.

Идеята за провеждането на поетичната вечер бе на сливенската поетеса Кети Бозукова, която преди дни представи пред приятели най-новата си стихосбирка „Думи за обичане”. „Димитър Христов е редактор на последната ми стихосбирка, и не само на нея, сподели Кети Бозукова. Имаме дългогодишно приятелство, много пъти сме имали съвместни участия, представяли сме и неговата поезия заедно през последните години. Съпругата му Анна пък идва за втори път в Сливен. Преди няколко години гостува тук в рамките на фестивала „Славянска прегръдка”. Освен всичко друго, тя е и един от най-добрите преводачи на стиховете на Елисавета Багряна”.

Поетичната вечер бе организирана със съдействието на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”.

 

Анна Багряна е украинска поетеса, белетрист, драматург, преводач. Родена е в гр. Фастов през 1981 г. Завършила е украинска филология в Киевския национален университет „Т.Шевченко”. Работила е като редактор, автор и водещ в различни украински медии, главен редактор на списание „Гранословие” и секретар на Националния съюз на писателите на Украйна. Автор е на книги с поезия, на книга с разкази за деца, на либретото на първия оригинален украински мюзикъл „Глория” и др. За книгите си с поезия, за драматургия и белетристика е отличавана с национални и международни награди. Превежда от български, полски, руски и други славянски езици. Член е на Националния съюз на писателите на Украйна и на Асоциацията на украинските писатели.

Поетът с китара Димитър Христов е роден в Благоевград през 1957 г. Той е и драматург, публицист и преводач. Завършил е българска филология в СУ „Св.Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските писатели и на Международната асоциация на писателите и публицистите. Работил е в Съюза на българските писатели като референт, председател на Творческия фонд, главен редактор на в. „Български писател”, бил е председател на Съюза на книгоразпространителите в България, директор на Българския културно-информационен център в Скопие и др. Автор е на много стихосбирки, част от които са отличени с национални награди.