Тематични лекции в Дома за стари хора

Публикувано на: юни 20, 2019


Тематична лекция, свързана с обредните хлябове, се проведе на 18 юни в Дома за стари хора. Тя бе по дейност „Интерактивен музей” по основната програма на ОДФ-Сливен. Лектор бе Ана Маринова. Домакини бяха Пламена Чиликова, кинезитерапевт, трудотерапевтите Албена Манойлева и Пламена Карабоюкова, и потребителите в Дома.

Това бе поредно гостуване на екипа на ОДФ в Дома за стари хора. Миналата седмица там се проведе занимание „Шарен свят”, чиито акценти бяха свързани с вълната, красивите женски престилки от носиите, пращовите за престилки и др. Тогава потребителите получиха комплект за оцветяване „Хубостта на българката”, съдържащ 24 контурни рисунки на носии от Сливенския край.

При поредното си посещение в Дома, екипът на ОДФ бе приятно изненадан от уникална изложба, подредена в зрителната зала. На сцената грееха прекрасно оцветени женски носии, излезли изпод сръчните ръце на 83-годишната Антоанета Георгиева, 77-годишната Господинка Памукова и 85-годишната Катя Кювбашиева, с помощта на трудотерапевтите Албена Манойлева и Пламена Карабоюкова.

Лекторът Ана Маринова проведе тематична беседа, свързана с обредните хлябове от Сливенския край. Разговорът се завъртя около богатата палитра от модели на обредни хлябове, които жените са правили за различни празници. Ана Маринова говори и за символите, с които са украсени обредните хлябове, за обредните действия преди и по време на месенето, за облеклото на месачката и т.н. Много от присъстващите жени си припомниха какво са слагали семействата им на Коледната и Великденската трапеза, и др. В края на беседата лекторът получи като подарък три чифта красиви терлици, изплетени от възрастна жена от Дома само за три дни.

Тъй като темата за обредните хлябове бе много приятна за потребителите, екипът по проекта получи покана отново да посети Дома на 20 юни. Домакини бяха директорът Нина Накова, и Пламена Чиликова, Надежда Манолова и Пламена Карабоюкова от екипа на Дома. Този път беседата се проведе на двора, под сянката на голямо дърво. Освен за обредни хлябове, лекторът Ана Маринова поговори с възрастните хора и за празниците, за ритуалите на Еньовден, за силата на билките и т.н. Част от жените споделиха свои спомени за този празник. Други разказаха как преди години са се обработвали слънчогледът и царевицата, какво са правили хората по време на вършитба. 89-годишната Керанка Илиева от с.Ичера пък сподели няколко интересни рецепти, които са приготвяли преди години по различни поводи в селото. По време на беседата имаше и игри, и песни, и обещание за нови срещи.

Тематичните лекции са част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.