Терапия с коне и кучета помага на деца с увреждания

Публикувано на: юни 28, 2017

Терапия с коне и кучета помага на деца с увреждания

Продължава дейността по проекта „Анимал терапия”, изпълняван от Сдружение „Клуб по конен спорт Табора”. Проектът е финансиран по Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен” на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Основната му цел е да подпомогне деца със здравословни и поведенчески проблеми чрез терапия с коне и кучета, а по този начин да им предостави възможности за нормално интегриране в обществото. „Анимал терапия” въвежда алтернативна форма за лечение и възпитание в Сливен – чрез терапия с коне и с кучета. В проекта участват деца от Дневен център „Свети Стилиян Детепазител”, в следващите занимания ще се включат и възпитаници от Помощно училище „Власаки Шуманов”.

„До момента сме работили основно с деца на различни възрасти от център „Свети Стилиян Детепазител”, разказа Ренета Томова от Клуб по конен спорт „Табора”, на чиято конна база се провежда хипотерапията. В конната база имаме девет коня – големи коне и понита. Всички те участват в терапията, която е два вида: терапевтична езда и хипотерапия. Терапевтична езда правим с деца, които имат умствени затруднения, с аутисти, с хиперактивни деца. Тя много им помага да свикнат с животните, да преодоляват страховете си. А с децата, които имат детска церебрална парализа, правим хипотерапия. Това е вид лечебна гимнастика, която се изпълнява върху гърба на коня, в зависимост от състоянието на детето. Предназначена е за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат, отразява се много добре върху мускулатурата, подобрява стойката на тялото. Затова е особено подходяща за деца с ДЦП, тъй като успява по щадящ начин да отпусне стегнатата им мускулатура. Температурата на коня, която е с няколко градуса по-висока от човешката, също допълнително отпуска мускулатурата. Децата са много щастливи сред животните, а терапията им се отразява повече от добре”.

В терапията с кучета, която е насочена към деца-аутисти и хиперактивни деца, участват Фреди и Фини, порода аляски маламут. Тъй като това са впрегатни животни, по време на терапията децата научават как се обучават те, какво точно правят, как е устроена впрегатната шейна, какви команди се употребяват и т.н. Самите деца се учат да поставят хамути на кучетата и да ги разхождат из парка. Този вид терапия помага на децата да преодолеят страховете си, да свикнат с непознати места и хора, да придобият увереност в себе си, да се научат на милосърдие и взаимопомощ и т.н.

Ефикасността на проекта „Анимал терапия” при децата с различни здравословни проблеми е повече от очевидна, смятат от Сдружението. И се надяват подобни проекти да продължат да бъдат реализирани във времето, защото помагат на децата по един интересен и забавен начин.

Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен” се изпълнява с помощта на фондация “Обществен дарителски фонд – Сливен”, и фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Развитие на обществените фондации в България”, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.