Традициите за Великден

Публикувано на: април 17, 2020

В неделя православните християни ще отпразнуват най-светлия празник – Великден. Във всеки дом ще има боядисани яйца, меки козунаци, уханно агнешко, красиви трапези. Много от традициите в Сливенско, свързани с календарните празници, са описани в книгата на Дора Куршумова „Обредните хлябове на Сливенския край“. Книгата съдържа и голям брой черно-бели рисунки на различни обредни хлябове, характерни за различните населени места в Сливенския край, които са издирени и нарисувани от авторката. Днес ще надникнем в тази интересна книга.

В глава „Хлябовете и календарните празници” е включен следният текст за Великден: „На Великден сутринта правят пармаци с червено яйце в средата. Правят се три пармака – за къщата, за кръстника и родителите. В село Драгоданово още на сутринта подреждат празнична трапеза. Чупят пармака, някой от възрастните чупи червено яйце и дава по една хапка на всеки. След посещението в църква младоженците ходят на гости у кръстниците и родителите на невестата. Носят пармак и червени яйца, които подават, след като са целунали ръка на домакините.

В село Омарчево в събота преди Великден кумата от лазаруването меси и изпича „момински кукли”. В неделя – на Великден, идват всички моми, които са лазарували. Всяка от тях носи „момина кукла” и боядисани яйца. Кумата ги гощава и им сменя куклите. След като се повеселят, си занасят куклите по домовете.

Освен този обичай, в селото на Великден сутринта става „конкуването” в църквата или в къщи. В съдче се слагат хапки от ”конкван хляб”, залят с вино. Взема се малка лъжичка. Всеки пристъпя до конкващия и отваря устата си. Ако са в църквата, конкува свещеникът, ако са в къщи – бащата или майката. Конквачът поставя в устата късче хляб с вино и го кара да отиде да види дали е изгряло слънцето. Когато мине и последният, започва разговяването. Най-напред се яде от червеното яйце, което се пече с хляба ”конка”. След това започва размяната на великденски яйца, която се нарича христосване. Всички изричат при подаването ”Христос възкресе”, а отговорът от този, който взема яйцето, е „Наистина возкресе”. По-малкият целува ръка. В Твърдица месят великденски квасник, който е обвит с назъбен с огрибката по-дебел кръг, отгоре на квасника, забучени с върховете надолу, са сложени четири червени яйца, а в средата – едно бяло яйце. Всички яйца са обградени с назъбени венчета”.

А сборниците „Вкусни пътешествия из Сливенския край“ предлагат интересни рецепти за великденската трапеза.

Козуначено тесто /Бяла/

Приготвяне: Тестото се забърква с предварително размита 40 г мая в малко прясно мляко, четвърт лъжичка сол, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Рядката кашица престоява 20 минути на топло. След това в 1 кг брашно се прави кладенче и в него се изсипват предварително смесените чаша прясно мляко с чаша захар, разтопено 100 г масло и разбити 6 яйца. Прибавя се вече втасалата мая, щипка сол, настъргана кора лимон. Замесва се тестото, докато поеме брашното. Меси се дълго, като постоянно се прибавя останалото 100 г масло. Тестото е готово, когато започне да пуска мехурчета по повърхността. Слага се в тава, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Щом удвои обема си, е готово. Когато се разпределя във формата, не трябва да надвишава половината от обема на съда. Отново втасва /да напълни съда догоре/ и се намазва с жълтък, а после се поръсва със захар. Пече се в предварително затоплена умерена фурна.

 

Козуначени кифлички /Бяла/

Козуначеното тесто се приготвя по посочения по-горе начин. След като втаса, се разточва кора, дебела около 5 мм. Нарязва се на квадратчета, във всяко от тях се слага плънка – мармалад, орехи, стафиди, и се увива на кифличка. Така се оставят да втасат на топло. Намазват се с яйце, поръсват се със захар и се пекат на умерена фурна.

 

Пармак за Великден /Мечкарево/

Продукти: 10 яйца; 500 мл. прясно мляко; 500 г. захар; ½ кубче мая; 1 ч. мас /олио/; кората на един лимон; 1-2 есенции, брашно.

Приготвяне: Маята се разтваря в малко от топлото мляко с една лъжица захар. Останалата захар с яйцата и млякото се разбиват. Всичко се замесва с брашното до получаване на меко тесто. Оставя се да втаса /да удвои обема си/. Премесва се с мазнината, докато поеме цялото количество, и се оставя отново да втаса. Разделя се на три топки, които се правят на дълги фитили и се оплитат на плитка. Оплетеният козунак се поставя в съда /тава, форма/ и се оставя отново да втаса. След като се надуе хубаво, отгоре се маже с разбит жълтък, поръсва се със захар, слагат се бадеми /стафиди, орехи/ и се пече около 50 минути на 180 градуса. Когато плитката се слага в тавата, се завива в кръг и по средата се слага яйце, а в четирите краища на тестото се правят четири кръстчета от твърдо тесто /от брашно, сол, вода/. Този хляб се носи на кръстника. Може да бъде и с пет яйца, наредени върху тестото. Може да не е козуначено тестото, а да е обикновено – за пита, но украсата с яйцата и кръста е задължителна.

Козунак /Панаретовци/

Продукти: 600 г брашно; 4 яйца; половин кубче мая; 1 ч.ч. прясно мляко; 6 с.л. олио; 16 с.л. захар; 2 ванилии; кората на половин лимон; малко коняк или уиски за накисване на сушените плодове.

Приготвяне: Маята се разбърква с около 50 мл. топла вода, 1 с.л. захар и 5-6 с.л. брашно. Оставя се да шупне. Всички продукти трябва да са на стайна температура. Затопля се млякото, разбиват се захарта и 3 яйца, добавят се останалите продукти и овкусители, и шупналата мая. Брашното се пресява два пъти, прави се кладенче и се добавят горните продукти. Меси се средно твърдо тесто с разтегливи движения. Оставя се да втаса на топло около 2 часа. Разделя се на толкова топки, колкото фитила искаме да плетем. Оставят се да отпочинат 10 минути, сушените плодове се слагат във фитилите. Ръцете се намазняват и се оплитат фитилите. Оплетените фитили се оставят да втасат още за около час. След като са втасали добре, се мажат с разбито яйце и се поръсват със захар. Пече се в загрята фурна на 180 градуса за 45 минути.

Великденски пармак с три яйца /Чокоба/

Този обреден хляб се дава на леля, кака, стринка, вуйна. Омесва се хляб, върху него се поставят три яйца, покрити с по две тестени ленти, и така се пече. Когато се подава готовият пармак на близките, се поставят още три червени яйца. При подаване на пармака се казват същите думи, както при кръстницата. Срещу дадения пармак лелята, каката, стринката или вуйната връщат друг пармак, но без яйца. Жената, която трябва да вземе пармака, го връща три пъти с думите: „Не го искам, защото не си си мила ръцете”, и след това го получава.

Великденски пармак с пет яйца /Чокоба/

Този обреден хляб се прави за кръстницата. Омесва се хляб, върху който се нареждат като кръст пет червени яйца, върху всяко яйце се поставят по две тънки тестени ленти, и така се изпича. Готовият пармак се дава на кръстницата с още пет червени яйца, и се казват думите: „Христос воскресе”. Кръстницата поема пармака и отговаря: „Воистину воскресе” и връща едно червено яйце на кумицата, която й целува ръка.