Третият пленер на виното – с благородна кауза

Публикувано на: август 15, 2017

 

Станалият вече традиция Пленер на виното приключи снощи с изложба, която представи красивите творби на сливенските художници, участвали в него. Уникалните произведения на изкуството бяха подредени в китния двор на Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” и впечатлиха многобройните почитатели на красотата и доброто вино. Сред гостите бяха Марин Подмолов, Кръстанка Шаклиян, Кети Бозукова и др.

Идеята за пленера на виното е на Антон Кънчев, представител на фондация „13 века България”, и на председателя на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова, а вече трета година се осъществява с приятелската подкрепа на винарска изба „Афузови”. В този пленер участваха творците Кунчо Кунчев, Димитър Михалев, Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Йордана Кунчева, Димитър Кавръков, Петър Кайраков и Дора Куршумова. Те трябваше да рисуват върху големи и малки тъмни бутилки за вино или да направят рисунки за тях върху акварелна хартия, да украсят дъна и дъски на стари бъчви.

„Това, което виждам тук, надминава и най-смелите ми сънища, призна по време на откриването на изложбата Минчо Афузов. Първата година рисувахте с вино, втората година рисувахте, вдъхновени от виното и създадохте прекрасни цветни бъчви и кутии за вино. Тази година надминахте себе си. Вие, хора, сте луди, в най-добрия смисъл на думата, щом от нашите стари бъчви сте направили такива красиви неща. Всеки нов пленер е още по-градивен от предходния и това е страхотно. Идеята на третия пленер – да подпомогнем изкуството, е от тази година, но си заслужава усилията. Вие сте страхотни творци и е важно след вас да вървят също толкова талантливи хора.”

А третият пленер на виното наистина е различен от предходните. Най-вече заради благородната кауза, която успя да обедини всички творци. Творбите от пленера ще участват в благотворителен търг, който ще се проведе на 28 септември в комплекс „Сикрет гардън”. Събраната сума ще бъде дарена за купуването на окачваща система за бъдещата изложбена зала в двора на Художествената гимназия в града, в която учениците ще излагат картините си.

Третият пленер на виното ще се запомни с наистина уникалните си творби. Кунчо Кунчев създаде двуметрова пластика от преплетени червени дъски, напомняща двойната спирала на ДНК. „Това е ДНК-то на истинския винар или собственик на винарска изба, поясни той. Нарекох пластиката „Структура”.

Петър Кайраков сътвори прекрасен триптих върху три дъски от бъчва, върху които са изобразени женски лица.

„В пленера участвах с три етикета за вино, разказа Йордана Кунчева. Използвах класическа акварелна техника върху акварелен картон. Трите етикета представляват декоративни композиции върху картата на село Калояново и винарската изба там. Т.е., и на трите етикета се вижда селото отвисоко, и има по една точка, която указва мястото на винарската изба”.

С прекрасна рисунка върху три дъски от бъчва участва в пленера Дора Куршумова. „Моята творба „Лозинките” вероятно е „най-приказливата” от всички, заради многото моми на нея, сподели тя. В началото на пленера бях решила да правя елементи от котленски килим. Но като видях трите бели дъски, които ми бяха отделили, реших да сменя темата. В долния край нарисувах килима „Лозинките”. Цялата лозница, която преминава от край до край, свързва приказката за седемте моми, впечатлени от ергена с бъклицата. В средата нарисувах мотив от килима „Бъклицата”, нагоре са други килими. Идеята е как всяка мома си е показала килима, за да може ергенът да види всички и да си избере най-добрата невеста. Никога преди не бях рисувала върху дъски от бъчви, затова се радвам, че този пленер ми даде възможността да опитам и това”.

Инициаторът на пленера Антон Иванов бе направил рисунки върху дъна на бъчви и върху бутилки, както и три оригинални стойки за вино, две от които с помощта на колеги. „В предишните пленери винаги включвах в творбите си елементи от Хаджиданчовите къщи, каза той. Този път има закачка със старите ключове и ключалки и най-вече с тайната, която очаква всеки зад заключените врати. На една от стойките за вино има много история. Дядото на съпругата ми е бил дърводелец в Смолян. Наскоро ходих там и от старата му работилница взех старо точило за длета, стари ключове, стар метър, стари панти, стари ключалки, стари дръжки за вратички и т.н. Така направих стойка за вино и сложих всички тези неща на нея. Другата стойка, която направихме с колегите, пък има стари лампи, които решихме да използваме като част от инсталацията”.

Пеньо Иванов е редовен участник в пленерите на виното. Тази година участва с уникална арт-инсталация, която представлява стойка за бутилки за вино. „Рисувах и върху няколко бутилки за вино, най-свободните рисунки са моите, рисувах не върху етикети, а върху самото стъкло. Участвах и в направата на стойката за вино със старите лампи”, сподели той.

„Този път участвах с няколко етикета за бутилки, разказа Димитър Кавръков. Например ето този, с монетата и буквата Т отгоре. Или етикетът с рибата, с крилото на пеперудата. Всички идеи могат да се доразвият, да се дообогатят с хубави шрифтове, с поезия и т.н. Помагах и за направата на една от стойките за вино. Част от етикетите ги рисувах у дома, по ред причини. Но тук, в тази къща, атмосферата е различна. Тук по време на пленера човек се увлича покрай колегите, помага на другия, продължава неговата идея. Получиха се страхотни неща тази година. Имах идея да рисувам и върху дъно от бъчва. Ще се постарая да съм готов до провеждането на благотворителния търг следващия месец.”

Веселин Дамянов-Вес също участва в пленера. „Рисувах върху дъно на бъчва, там направих образ на ангел. Рисувах и върху голяма бутилка за вино, както и върху етикети за вино – графика и живопис”.

Младият художник Димитър Михалев участва за първи път в пленера, но творбата му, смесица от дърворезба и метал, впечатли всички. Върху дъска от бъчва той бе направил красива звезда и две лозови листенца в двата края, а всичко това бе обхванал с метална пластина.  

Пленерът на виното бе част от инициативата „Творческо лято 2017”, по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.