Творческа надпревара в „Хаджиданчови къщи”

Публикувано на: май 16, 2019

  

Продължава Творческата надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край”. На 15 май в „Хаджиданчови къщи” гостуваха децата от 3 „г” и 3 „в” клас от СУ „Пейо Яворов”. С уредите за предене от миналото ги запозна Дора Куршумова. Оказа се, че децата познават вретеното като приказен елемент от историята за Спящата красавица, но никой не знае за какво е служило в действителност. Заради ролята му в известната приказка, всички деца плахо докосваха върха на вретеното, защото се страхуваха да не би и те да изпаднат в 100-годишен сън.

В едно от състезанията третокласниците трябваше да изплетат пращови за престилки. Децата знаеха, че престилката е част от фолклорната носия в миналото, и че коланчетата, които помагат тя да бъде вързана за женската талия, се плетат на ръка с плетка като на момичешка плитка. И очаквано в надпреварата за най-бързо оплитане на стегната плитка победители бяха момичета: от 3 „г” клас първа се справи Моника Иванова, втора – Александра Костова, трета – Никол Теодорова; от 3 „в” клас най-бърза бе Зорница Златева, втора бе Даниела Динева, а трета – Живка Тенева.

В друго състезание третокласниците трябваше да се разделят по двойки и да навият най-бързо кълбо от гранче прежда. От 3 „г” клас най-бързо със задачата се справиха Мартин Колев и Цветомир Чолаков, втори завършиха Анета Ангелова и Ерика Теодорова, а трети – Пламен Козаров и Мирослав Дренски. От 3 „в” клас първи завършиха Ахмед Маджаров и Георги Динев, втори – Владимир Иванов и Димитър Иванов, а трети – Михаил Иванов и Стилиан Илиев.

Част от децата се включиха и в трето състезание – по плетене на една кука. Оказа се, че плетенето може да става и без кука, само с умело използване на пръстите.

Организатор на Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“, Национален музей на текстилната индустрия и НЧ „Дружба-1993”. Творческата надпревара има за цел да припомни на децата славата на сливенската школа в текстилното производство, традиционните сливенски ръчни занаяти, текстилни техники и др. В програмата са включени много състезания, занимания за оцветяване на вадени престилки, шевици и котленски килими, изработване на килимчета от филц, черги от вълнени конци, коланчета и гайтани и др. В занимания с ментор децата ще се научат да правят шевици, бяла щампа върху синя торбичка, цветна щампа върху бяла кърпа, да тъкат върху керемида, да боядисват бяла вълна с естествени багрила и др.

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е по Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.