Творческа надпревара в НЧ „Дружба-1993”

Публикувано на: май 17, 2019

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край“ се проведе и в салона на НЧ „Дружба-1993” на 16 май. В нея участваха ученици от СУ „Константин Константинов”: 2 „Б” клас с класен ръководител Нели Манева и 2 „В“ клас с класен ръководител Даринка Пенчева.

По време на заниманието децата научиха интересни неща за преденето и тъкането, за уредите, използвани в миналото за тези дейности, четоха мъдрости от „неписания правилник на предачките и тъкачките”, включени в книгата на Дора Куршумова „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми”, забавляваха се с гатанки и др.

В различните състезания показаха умения за бързо навиване на кълбо от гранче прежда, плетене на плитка, пресукване и др. В състезанията активно участие взеха госпожите Манева и Пенчева. Читалищният деятел Мария Люцканчева разказа и показа на децата как се преде и как се пресуква.

В състезанието по навиване на кълбо с асистент първи станаха Дария Петкова и Деница Кенова от 2 „Б“ клас, а втори – Стефани Гатева и Кристин Харизанова от 2 „В“ клас. В надпреварата за индивидуално навиване на кълбо първи бе Коста Кашмеров – 2 „Б“ клас, втори – Иван Панайотов – 2 „Б“ клас, а на трето – Диляна Дичева и Василена Василева от 2 „В“ клас. В състезанието за пресукване на прежда първото място бе за Валентина Митева и Иванина Дренска от 2 „Б“ клас, а второто – за Ния Димова и Даная Желязкова от 2 „В“ клас. Най-добра в индивидуалното плетене на плитка бе Анета Николова от 2 „В“ клас, в отборното състезание първи станаха Боряна Методиева и Зорница Митева от 2 „Б” клас, втори – Теодора и Стефания Гумарови от 2 „В” клас. В надпреварата за рисуване на вретено първа бе Александра от 2 „В“ клас.

В края на заниманието Дора Куршумова подари на класните ръководители книжките „Вълнени приказки, изпредени и изтъкани от бабата на баба ми” и „Пътешествието на вълнената нишка”, и връчи на класовете грамоти за отлично представяне. По три книжки от всяко заглавие получи и НЧ „Дружба-1993”, за да могат малките читатели да имат приятно четиво през лятната ваканция.

Организатор на Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, а партньори са Фонд „13 века България“, Национален музей на текстилната индустрия и НЧ „Дружба-1993”. Творческата надпревара има за цел да припомни на децата славата на сливенската школа в текстилното производство, традиционните сливенски ръчни занаяти, текстилни техники и др. В програмата са включени много състезания, занимания за оцветяване на вадени престилки, шевици и котленски килими, изработване на килимчета от филц, черги от вълнени конци, коланчета и гайтани и др. В занимания с ментор децата ще се научат да правят шевици, бяла щампа върху синя торбичка, цветна щампа върху бяла кърпа, да тъкат върху керемида, да боядисват бяла вълна с естествени багрила и др.

Творческа надпревара „Текстилното богатство на Сливенския край” е по Интерактивен музей по основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.