Творческа работилница: Кукерски чанове

Публикувано на: февруари 18, 2019

И тази събота продължи творческата работилница за деца по проект „Празнично преобразяване в Сливенско”. Заниманията се провеждат в Арт-галерия „Седем”, а модератор е Йоана Баджева.

След като досега децата-участници направиха кукли-кукери и кукерски маски, тази събота те изработиха кукерски чанове. За целта използваха картон, метални кутии, канап и др. Децата се забавляваха особено много, докато оцветяваха с бронзов спрей картонените чанове.

Следващата събота участниците в творческата работилница ще се маскират като кукери, ще сложат изработените от тях кукерски маски и чанове и ще изгонят злите сили.

Заниманието бе част от проекта „Празнично преобразяване в Сливенско“ на фондация „Крайница“, финансиран по Дарителски кръг „За по-доброто бъдеще на Сливен“. Целта на проекта е да популяризира местните фолклорни обичаи сред децата и учениците на Сливен и да направи традиционните маскарадни форми достъпни за най-малките чрез средствата на изкуството. Проектът включва редица творчески работилници за оцветяване на рисунки, свързани с маскарадната обредност, изработване на кукерски маски, конкурси и др.

Дарителският кръг се осъществява от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“ и фондация „Работилница за граждански инициативи“ по програма „Развитие на обществените фондации в България“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.