Творческа вечер „Светът е ПРАВЕН за тях”

Публикувано на: юли 28, 2016

Творческа вечер под надслов „Светът е ПРАВЕН за тях” се проведе на 27 юли в галерия „Седем”. Инициативата, посветена на творчеството на сливенски творци-юристи, бе на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” и нейния председател Дора Куршумова. „Организираме подобна творческа среща за втора година, каза Куршумова. Миналото лято направихме творческо предизвикателство между поетесата Маргарита Василева и проф. Йордан Калайков. Сега разширяваме обсега като включваме не само представяне на поетични творби на жени-юристи, но и изложба с картини на жени-юристи.”

В галерия „Седем” бяха подредени картини на съдия Иглика Жекова, съдия Радка Дражева и следовател Силвия Пехливанова. Изложбата може да бъде видяна в галерията до 5 август. Сред живописните творби в изложбата бе и картината „Темида от звезди” на Дора Куршумова. Тя бе добавена към изложбата, тъй като се оказа, че Темида, като тема, не присъства в творчеството на художниците и поетите.

Акцентът на вечерта бе поетичният букет от стихове, подарен на публиката от поетесите-юристи Кети Бозукова, Виолета Калайджиева и Милена Радева.

Името на Кети Бозукова е добре познато не само в юридическите, но и в творческите среди от години. Тя е работила като прокурор, съдебен инспектор към Министерство на правосъдието и адвокат. В момента е главен секретар на Съюза на юристите в България. Основател е на станалите традиционни Пролетен и Летен салони, организирани от Културния дом на СЮБ, на които се представят творби на юристи-поети, писатели и художници. Член е на Съюза на българските писатели, носител е на редица наши и международни награди. Нейни творби са публикувани в много алманаси, сборници, списания, вестници и други издания у нас и в чужбина. Има издадени 11 поетични книги и една в проза. „Съдебната тема не присъства в творчеството ми, сподели Кети Бозукова. Поезията е вид бягство от ежедневието, тя е магия, тя е всичко, събрано накуп. Занимавам се с нея повече от 30 години. Има моменти от ежедневието, които провокират определена мисъл, и така се ражда някакво стихотворение, но то по никакъв начин не е свързано с правото. Ако говорим за него, имам публикации в различни правни издания и сборници, по определени правни теми. Любимата тема в поезията ми е Дали. Имам специално отношение към Салвадор Дали и неговите картини. Истината е, че творчеството на Дали ме вдъхновява. Имам сихотворения, посветени на негови картини. По принцип в творчеството ми много често се среща думичката „дали” – не само като въпрос, но и като надежда, очакване, разтуптяно сърце. Превърнала съм тази дума в основен лайтмотив в творчеството си”.

По време на творческата вечер прокурор Виолета Калайджиева представи свои стихове, писани през последните месеци. Тя се занимава с поезия още от ученическа възраст. Има три стихосбирки, издадени през 2001, 2005 и 2012 година, както и публикации в сп. „Общество и право”. Тази година спечели наградата „Поезия на народите” на международния поетически конкурс в град Триюджо, Италия. „Вече не се изненадвам, че все повече колеги-юристи се занимават с изкуство – то ни помага да сме по-добри в професията. А вдъхновението идва спонтанно, независимо от професионалните делници и ангажименти, каза тя. Поезията е особена потребност да изразиш себе си, да владееш думите като енергия. Тя е и пречистване, и извисяване. Когато си на предела на вълнението, те намира истинската дума”.

Участие в творческата вечер взе и най-младият прокурор в системата на окръжната прокуратура на България – Милена Радева, която в момента работи в Окръжна прокуратура – Сливен. Тя сподели, че се занимава с поезия още от ранна детска възраст, а в студентските си години е била впечатлена от модерните автори. „През 2002 г. направих проекта „Лица”, с който участвах в конкурс за модерно изкуство и който излезе като стихосбирка. След това съм публикувала в различни поетични сборници, продължих да пиша, за себе си, някак си работата като че ли ме отдалечи от поетичната тема. Имам доста творби, а Кети Бозукова е човекът, който ми дава повод да ги покажа пред хората. Трудно се съчетава нашата професия с поезията, ние сме нежни души в прозаична действителност. Поезията е отдушник, тя оголва и разкрива душата. Обичам любовната лирика”.