„Творческо лято 2020“ представя изложба на Радостина Колева

Публикувано на: септември 18, 2020

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби гостуват художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Марин Подмолов, Данелина Косева и Паолина Ганчева.

На 18 септември в галерия „Седем“ бе подредена изложба на Радостина Колева. Експозицията включва 28 творби – маслена и акрилна живопис, графика, текстилни пана и колаж с автентични елементи от кукерски костюм. Изложбата е свързана с българските фолклорни традиции. Част от наименованията на творбите са „Бабинден“, „Гергьовден“, „Звън“, „Кукер“, „Пазва“, „Мелодия“, „Лале“, „Звън в синьо“ и др.

Пред екипа ни Радостина Колева сподели, че някои от картините в изложбата са част от дипломната й работа в НБУ-София, където е завършила специалност „Театрален дизайн“. „Имам интерес към фолклорните традиции, сподели художничката. – Работих 7 години в елховска текстилна фирма и изследвах елховската носия. В изложбата има текстилни пана, в които се усеща влиянието на цветовете от този регион. Проучих и котленската текстилна школа, елементи от котленските килими също могат да се видят в част от паната.“ По време на изолацията Радостина Колева е направила текстилните пана „Раят започва оттук“ – 1, „Раят започва оттук“ – 2 и „Полет“, които също са част от изложбата в галерия „Седем“.

Радостина Колева е родена през 1962 г. в Ямбол. Завършва ССХУ за ПИ-Котел, специалност „Уникален текстил“. Следва в НБУ-София, специалност „Театрален дизайн“. Учи педагогика в Тракийски университет-Стара Загора. Завършва магистратура в АМТИИ-Пловдив, специалност „Артмениджмънт“.Работила е като десенатор в ХК „Д.Димов“-Ямбол, като дизайнер в ЦНСМ „Яница“-Елхово, като уредник в ХГ „Жорж Папазов“-Ямбол, в ОЦИИД „Тунджа“ – Община Тунджа, като преподавател в ПГ „Васил Левски“-Ямбол, специалност „Уникален текстил“, а от 2011 г. досега работи като главен уредник на „Експозиция Иван Колев“-с.Кабиле. Член е на СБХ, секция „Текстил“ от 1991 г. Участвала е в редица национални приложни изложби в София, Търговище и др., участва активно в общите художествени прояви на Представителството на СБХ в Ямбол и групата на ямболските художници. Има самостоятелни изложби в Елхово, Раднево, Ямбол, София и др. Нейни творби са собственост на ХГ „Жорж Папазов“- Ямбол, Община Тунджа, ГХГ – Раднево, Община Елхово, детска градина и училище в с.Веселиново, експозицията в с.Кабиле, както и на частни колекционери в Холандия, Англия, САЩ, Италия, Гърция и др.

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Радостина Колева. Картините са с различна големина – от 30х25 см до 90х120 см, а цените са от 100 лв. до 1000 лв. Ателието на художничката е в Ямбол.

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.