„Творческо лято 2020“ представя изложба-живопис на Веселин Дамянов-Вес

Публикувано на: август 5, 2020

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби ще гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков и Пеньо Иванов. Новата изложба е на Веселин Дамянов-Вес.

 

Веселин Дамянов – Вес е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 г. е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведение. От същата година членува в СБХ, а през 2014 г. има възможността да пребивава в Международния център за изкуства „Сите дез Ар“ в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

 

Ето какво сподели Веселин Дамянов-Вес за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др.

„Изложбата включва 33 живописни творби от различни периоди, не са рисувани само сега. Това са пейзажи и натюрморти, рисувани с маслени и акрилни бои, или смесена техника. Има творби от 2017 г., но има и съвсем нови, буквално рамкирани сутринта.

От месец рисувам серия с котки в различни пози и състояния, от различни породи. Тук е и един типичен натюрморт от изолацията – този, с кутията „Русенско варено“, чийто надпис леко се чете. Посветен е точно на изолацията заради корона вируса – има бутилка вино, консерва и лимон. Бях направил цяла композиция с кутии от консерви, когато казаха да не се запасяваме, и съответно всички отидоха да купуват.

По време на изолацията за мен продължи учебният процес във Второ основно училище и НХГ „Димитър Добрович“, където съм учител. През останалото време бях в ателието и предимно печатах графики. Стари неща, които бяха направени в материал, но не бяха отпечатани. Неща, които се подготвят за конкурси в чужбина предимно. Сега повечето конкурси са отложени във времето, други са отменени. Но така или иначе конкурси ще има и аз съм подготвен за участвам в тях. Графиката е много прецизна техника, а чрез живописта релаксирам.

Ателието ми се намира в кв. „Република“, на едно много приятно място, близо до планината.“

 

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Веселин Дамянов-Вес до 18 август. Картините са с различна големина, като най-малката е 9х9 см, а най-голямата – 50х70 см. Цените на творбите са между 70 и 1300 лв. Ценителите могат да се свържат с твореца и на телефон 0889 667294.

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.