„Творческо лято 2020“ продължава с изложба на Данелина Косева

Публикувано на: август 28, 2020

Инициативата „Творческо лято 2020“, организирана от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“, продължава. През цялото лято в галерия „Седем“ със свои изложби гостуват сливенските художници, които участват в различни благотворителни инициативи на Фонда.

 В галерията вече бяха представени творби на Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес и Марин Подмолов.

 На 28 август бе подредена изложба на Данелина Косева. Тя включва 18 картини, рисувани върху коприна с техниката топъл батик.

 Данелина Косева е завършила Художествена гимназия в Казанлък и Национална художествена академия „Николай Павлович“-София, специалност „Текстил“, в класа на проф. Марин Върбанов. От 1989 г. е член на СБХ. Работи тъкан текстил-класическа техника и живопис върху естествена коприна-топъл батик. Преподавател е в НХГ „Димитър Добрович“-Сливен. От 1991 г. до 2003 г. участва във всички регионални и национални специализирани изложби. Има близо 40 самостоятелни изложби в София, Поморие, Сливен, Дряново, Трявна, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Свиленград, Несебър, Варна, и др. Има участие в колективна изложба в Норвегия. Нейни работи са притежание на частни галерии и лица от България, Англия, Франция, Италия, Бахрейн, Испания, Австралия и др. Носител е на първа награда за приложни изкуства на Деветата национална изложба на учителите-художници през 1986 г., на наградата за постижения в областта на изобразителното изкуство „Сирак Скитник“-Сливен през 2000 г. и на специална награда на „Лайтхауз арт център“-Палм бийч. Живее и работи в Сливен.

 Ето какво сподели Данелина Косева за творбите в изложбата, за работата си по време на т.нар. изолация, за ателието, в което твори, и др.

 „Можем да наречем изложбата „Истории от коприна“, защото всяка една картина е свързана с някаква много лична история. В творческия процес поне при мен е така.

Що се отнася до техниката, работи се само върху 100 процента естествена коприна, със специализирани бои, само за коприна. Използва се класическата техника с топъл парафин. Всеки цвят се нанася отделно, като се изолира с парафин, след това парафинът се вади, пак се слага наново, и така това може да се повтори и сто пъти. Създаването на средна по големина картина, като се започне от проекта и се мине през цялостната реализация, отнема около месец.

По време на т.нар. изолация създадох десетина неща. Поначало за мен рисуването е самотно занимание, трябва да бъдеш сам и съсредоточен, и ако не си искрен, това се усеща и в крайния резултат. Изолацията, разбира се, действа подтискащо не толкова като творчески процес, колкото като социален контакт. Нямам конкретна картина, свързана тематично с коронавируса, защото коронавирусът не ми харесва и не смятам да му посвещавам творба. Аз всеки ден рисувам и за мен дали ще има изолация или не, не е важно. Важно за мен е съвсем друго нещо.

 

Работя в ателието си в центъра на Сливен, там и живея“.

Галерия „Седем“, на ул. „Ген.Столипин“ 26, очаква почитателите на изкуството на Данелина Косева до 8 септември. Картините са с различна големина, като най-малките са 60х60 см, а най-големите – 80х80 см. Цените са между 390 и 990 лв. В галерията могат да бъдат видяни и картини с по-малки формати, които обичайно присъстват за радост на ценителите. Почитателите на изкуството могат да се свържат с Данелина Косева и на телефон 0894 051 669.

 

Инициативата „Творческо лято 2020“ е част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот“.